Valentin, românul care a IMPRESIONAT Italia, a primit o locuință după 13 ani în care a dormit pe străzi

Liviu Ludovic |
Data publicării:
FOTO: ilrestodelcarlino.it
FOTO: ilrestodelcarlino.it

Valentin Săraru, românul fără adăpost care a impresionat toată Italia prin simțul său civic, are o locuință unde să stea, după 13 ani în care a dormit pe străzi.  

Povestea lui Valentin Săraru, un român fără adăpost din Italia, a ajuns în presa din Peninsulă, toată lumea fiind impresionată de simțul civic de care a dat dovadă, când a curățat statuia care-l reprezintă pe Enrico Scala din localitatea Fabriano.

Astăzi, după 13 ani de dormit pe străzi, Valentin are în sfârșit o locuință în care să-și petreacă iarna friguroasă.

"După 13 ani de trăit în Italia, în sfârșit voi putea petrece prima iarnă într-un apartament pus în întregime la dispoziția mea", a spus românul pentru publicația Il Resto del Carlino.

valentin_sararu_casa

Românul fără adăpost a lustruit o statuie și a curățat parcul în care locuiește

 

În urmă cu aproape două luni, presa din Italia scria despre cazul lui Valentin Săraru, un român care trăiește pe străzile din orașul italian Fabriano (provincia Ancona). Spre deosebire de mulți care sunt în situația lui, bărbatul a dat dovadă de un simț civic foarte dezvoltat. El a curățat o statuie care pur și simplu nu mai era vizibilă pentru nimeni din cauza plantelor care au crescut în jurul ei și din cauza mizeriei.

"Valentin Săraru, românul fără adăpost în vârstă de 48 de ani care de ani de zile frecventează orașul, este cel care a lustruit bustul de marmură (devenit de mult timp practic invizibil din cauza ierburilor necurățate) a personajului istoric din secolul 19, originar din Fabriano, care a ajuns să fie ministrul Poștei, bust care se află în Parcul Pisana”, scrie publicația Il Resto del Carlino.

"Am lucrat câteva zile"

 

"Am muncit câteva zile, dar rezultatul e satisfăcător în cele din urmă”, le-a spus Valentin jurnaliștilor italieni care l-au fotografiat alături de statuia ce-l reprezintă pe Enrico Stelluti Scala, fost primar al localității Fabriano. "Am aflat despre această persoană și ce a însemnat pentru locuitorii din Fabriano la acea vreme. Istoria trebuie omagiată și respectată, nu trebuie să se degradeze”, a mai declarat Valentin.

Deși există oameni plătiți pentru a face această treabă, autoritățile locale nu s-au ocupat de statuie. Românul nu a stat să aștepte ca aceștia să-și facă treaba și a făcut el însuși ceea ce trebuia făcut demult.

Românul nu este la primul gest de acest fel

 

Aceasta nu este singura activitate voluntară a lui Valentin. Bărbatul a colaborat adesea cu alte persoane care fac voluntariat pentru curățarea orașului.

"Lucrez cu o echipă de voluntari care deseori îmi lasă saci pe care să-i umplu. În fiecare zi curăț parcul Giardini della Pisana de frunze și de mizerie”, a mai precizat el.

Valentin locuiește în acel parc, făcându-și un loc de dormit într-o fostă căsuță de joacă pentru copii, făcută din lemn și în formă triunghiulară.

"Am un aragaz mic pe care-mi pregătesc ceva cald de mâncare și trebuie să le mulțumesc unor rezidenți din zonă care adesea îmi donează bunuri de primă necesitate”, a mai spus românul.

valentin sararu roman italia

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel