Povestea lui Valentin IMPRESIONEAZĂ Italia: Românul fără adăpost a lustruit o statuie și a curățat parcul în care locuiește

Liviu Ludovic |
Data publicării:
FOTO: ilrestodelcarlino.it
FOTO: ilrestodelcarlino.it

Un român fără adăpost a impresionat locuitorii și autoritățile din orășelul italian Fabriano. 

Presa din Italia scrie despre cazul lui Valentin Săraru, un român care trăiește pe străzile din orașul italian Fabriano (provincia Ancona). Spre deosebire de mulți care sunt în situația lui, bărbatul a dat dovadă de un simț civic foarte dezvoltat. El a curățat o statuie care pur și simplu nu mai era vizibilă pentru nimeni din cauza plantelor care au crescut în jurul ei și din cauza mizeriei.

"Valentin Săraru, românul fără adăpost în vârstă de 48 de ani care de ani de zile frecventează orașul, este cel care a lustruit bustul de marmură (devenit de mult timp practic invizibil din cauza ierburilor necurățate) a personajului istoric din secolul 19, originar din Fabriano, care a ajuns să fie ministrul Poștei, bust care se află în Parcul Pisana”, scrie publicația Il Resto del Carlino.

"Am lucrat câteva zile"

 

"Am muncit câteva zile, dar rezultatul e satisfăcător în cele din urmă”, le-a spus Valentin jurnaliștilor italieni care l-au fotografiat alături de statuia ce-l reprezintă pe Enrico Stelluti Scala, fost primar al localității Fabriano. "Am aflat despre această persoană și ce a însemnat pentru locuitorii din Fabriano la acea vreme. Istoria trebuie omagiată și respectată, nu trebuie să se degradeze”, a mai declarat Valentin.

Deși există oameni plătiți pentru a face această treabă, autoritățile locale nu s-au ocupat de statuie. Românul nu a stat să aștepte ca aceștia să-și facă treaba și a făcut el însuși ceea ce trebuia făcut demult.

Românul nu este la primul gest de acest fel

 

Aceasta nu este singura activitate voluntară a lui Valentin. Bărbatul a colaborat adesea cu alte persoane care fac voluntariat pentru curățarea orașului.

"Lucrez cu o echipă de voluntari care deseori îmi lasă saci pe care să-i umplu. În fiecare zi curăț parcul Giardini della Pisana de frunze și de mizerie”, a mai precizat el.

Valentin locuiește în acel parc, făcându-și un loc de dormit într-o fostă căsuță de joacă pentru copii, făcută din lemn și în formă triunghiulară.

"Am un aragaz mic pe care-mi pregătesc ceva cald de mâncare și trebuie să le mulțumesc unor rezidenți din zonă care adesea îmi donează bunuri de primă necesitate”, a mai spus românul.

Valentin speră să găsească un loc unde să stea la iarnă

 

Odată cu scăderea temperaturilor, Valentin speră să găsească un loc unde să doarmă și să treacă iarna.

"Primăvara trecută am stat în casa de oaspeții a bisericii San Vicenzo de Paoli. Cu ajutorul celor de la Serviciile Sociale sper să găsesc un acoperiș pentru la iarnă. Eu voi continua să mă dedic curățeniei parcului sau chiar și a altor zone din oraș, dacă mi se va cere”, a mai spus Valentin.

valentin sararu roman italia

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel