Vacanţe gratuite în Italia. Turiștii dau la schimb haine, cărți ori dau cu sapa în grădină

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

În Italia, turiştii pot beneficia de vacanţe gratuite în schimbul unor servicii sau bunuri cum ar fi reamenajarea grădinii, refacerea site-ului de internet sau oferirea de haine şi cărţi. 

În zona Rimini, unde se află cele mai frumoase plaje din Italia, dar şi la Roma, unele hoteluri acceptă asemenea tip de plată.

Dacă bugetul turiștilor este atât de limitat încât chiar şi cea mai ieftină ofertă de călătorie de ultimă oră este imposibilă, există în Italia persoane dispuse să recurgă la vechea practică a trocului, a aşa-zisului schimb în natură. Doritorii pot pleca în vacanţă la mare la Rimini, unde se află şi cele mai frumoase plaje din peninsulă, sau, de ce, nu chiar la Roma.

Vacanțe gratuite în Italia

 

În era internetului această practică se numeşte din engleză "swapping" - schimb. Scopul este de a pleca în vacanţă fără să cheltuieşti bani, ci oferind la schimb mici lucrări, ca de exemplu aranjarea grădinii, refacerea site-ului, vopsirea rufelor, repararea robinetelor sparte, dar se primesc şi haine, încălţăminte şi cărţi; sau poţi să organizezi un curs de gătit pentru cazarea ta şi a familiei la un hotel pentru un sfârşit de săptămână prelungit.

Există deja site-uri cu astfel de oferte, cum ar fi couchsurfing.org, la care se pot înscrie atât hotelierii, cât şi turiştii. În schimbul unui sejur şi al micului dejun pot fi oferite atât bunuri, cât şi servicii. În timpul, verii dar şi în restul anului există întotdeauna posibilitatea de a găsi şi a plăti în natură un loc într-o cameră de hotel, informează Rador.

 

Răspândirea lentă în Romagna și portalul de referință

 

Portalul potrivit pentru organizarea acestui tip de vacanță este couchsurfing.org, unde se înregistrează atât hotelierii, cât și turiștii interesați de troc. Este același portal pe care oameni din întreaga lume caută ospitalitate în casele unor cetățeni dispuși să îi găzduiască în timpul vacanțelor în orașele pe care le aleg (de-acum învechitul couchsurfers, care a explodat la începutul anilor 2000). Pe riviera romagnolă, fenomenul se dezvoltă încet sau "a avut întotdeauna dificultăți în a decola", dar în Romagna există persoane care vin în vacanță fără să plătească, dar contribuind la crearea site-urilor web ale structurilor - oferind, așadar, competențe și timp liber.

După cum a explicat Giorgia Ercoles, de la B&B La Gatta Blu din Cattolica, pentru ediția din Rimini a publicației Il Resto del Carlino, "s-a întâmplat ca mai mulți clienți, în schimbul unui sejur gratuit de câteva zile, să facă o ședință foto, fiind fotografi, sau noul portal al hotelului".

Acesta este doar un exemplu, președintele hotelierilor, Patrizia Rinaldis, explică faptul că "unii proprietari de hoteluri care au cerut să se alăture sunt acolo, dar că este dificil să se stabilească un regulament adecvat. Cât valorează un singur serviciu? Greu de estimat".

Există, de asemenea, și persoane care nu văd cu ochi buni această inițiativă, cum ar fi Alessandro Giorgetti, președintele Federalberghi. "Una este să ai clienți cu care s-a dezvoltat o formulă de prietenie, alta este să încerci să o faci să treacă drept o formulă încercată", atacă el. "Știu că unii oameni practică această formă de troc, dar vorbim de cifre derizorii. Și, în opinia mea, cei care o oferă o fac pe propriul risc. Dacă cei care se ocupă de controale ajung și prind câțiva turiști lucrând, suntem siguri că situația nu este neregulamentară? Sincer, nu cred că există vreo abatere, dar limita este apropiată".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel