Un român internat în spital şi-a pus fiul să sune la 112 pentru că nu mai avea oxigen. Niciun medic nu era disponibil

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
pacienti_covid_terapie_intensiva
pacienti_covid_terapie_intensiva

Criza de personal medical este tot mai acută, iar efectele ei le simt pacienții. Un bătrân internat la Spitalul Județean din Târgoviște și-a pus copiii să sune la 112 pentru că simțea că se sufocă şi a constatat că nimeni din personalul medical nu era disponibil să-l ajute. Managerul spitalului spune că pacientul era monitorizat, dar la ora la care s-a întâmplat incidentul în spital era doar o mână de oameni care aveau în grijă 60 de bolnavi de COVID.

„Am dat eu cu lingura în tubul de oxigen, nu se aude nimeni nici de pe hol. Nu pot să mă mișc că nu mai am oxigen”, a spus pacientul.

Este strigătul de disperare al unui bătrân de 65 de ani bolnav de COVID și internat la Spitalul Județean de Urgență Târgoviște, care le cerea fiilor lui ajutorul pentru că se sufocă.

„Aseară la ora 9 sună telefonul, mă uit - tata. Și că: sună repede la 112 că nu mai am tub de oxigen, nu vine nimeni. 10 minute cred că a stat fără oxigen. Și când am sunat la 112 cică: nu ține de noi. Eu vă pot chema ambulanța. Doamnă ce ambulanță să chemați, el este în spital Cum să chemați ambulanța în spital?”, a declarat Mădălin Radu, fiul pacientului.

 

Precizările spitalului

 

Situația nu îi este necunoscută conducerii unității sanitare, care spune că spune că niciun pacient internat la Spitalul Județean de urgență Târgoviște nu a rămas fără oxigen o secundă.

„Este vorba de un pacient care s-a internat în data de 18 într-o stare destul de gravă, cu o saturație de aproximativ 68-70%, care necesita oxigen. Pacientul a refuzat de foarte multe ori purtarea măștii care îi asigura fluxul de oxigen suplimentar, necesar în tratamentul bolii de care suferă pacientul în cauză. Am verificat aseară exact la momentul semnalării acelei probleme. Pacientul avea tub de oxigen la capul patului, cu presiune normală, cred că posibil să fi fost un atac de panică al pacientului”, a precizat Claudiu Dumitrescu, managerul Spitalului de urgență Târgoviște, potrivit Digi24.

Managerul mai precizează ca acesta este și efectul lipsei de personal medical specializat care să le acorde îngrijirile necesare acestor pacienți. Practic, o mână de oameni ajunge să îngrijească până la 60 de pacienți internați pe 3 etaje diferite.

„Degeaba facem angajări temporare la acest moment, pentru că ne vin asistenți debutanți, infirmieri debutanți, ceea ce presupune o activitate un pic deficitară, cel puțin în primele etape ale activității lor. Noi îngrijim pe 3 etaje pacienți cu COVID pozitiv în această clădire și personalul nu poate să fie prezent în fiecare moment și cu o rapiditate maximă la fiecare pacient în parte. Secția pneumologie despre care facem vorbire - avem la momentul de față 5 asistenți în tura de zi, 2 infirmieri și 1 brancardier”, a adăugat Claudiu Dumitrescu.

 

Criza personalului medical, o problemă întâlnită la nivelul tuturor spitalelor

 

Criza personalului medical este o problemă întâlnită la nivelul tuturor spitalelor, nu doar a unităților unde se tratează pacienții doagnosticați cu noul coronavirus. În spitalele din toată țara lucrează aproximativ 52.000 de medici.

Lipsa de personal se cunoaște de mulți ani, însă până acum nu s-au găsit prea multe soluții. Autoritățile iau în calcul angajarea tuturor medicilor care iau examenul de rezidențiat în acest an.

Până atunci, însă doctorii sunt epuizați, dar nu pot lua pauză atunci când obosesc.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel