Un pensionar român cu venituri de două milioane de euro, scos de la ajutorul social în ultimul moment

Bogdan Bolojan |
Data actualizării: | Data publicării:

Un pensionar român cu venituri de două milioane de euro a fost la un pas să primească ajutor social de la statul român. 

Pensionarul figurează cu o pensie sub 2000 lei în evidențele Casei de Pensii, astfel că s-ar fi calificat pentru a primi ajutorul pentru energie. Surpriza a venit în momentul în care a fost interogată baza de date a ANAF, acolo unde pensionarul figura cu venituri suplimentare de nu mai puțin de două milioane de euro. 

Bărbatul se pare că este din București și ar fi obținut veniturile din piața de capital: bursă și titluri de stat. 

"În momentul în care a fost interogată baza de date de la ANAF au apărut surprize dintre cele mai... Vorbim de venituri de 10 000 de euro net pe membru de familie. Datele indică faptul că bărbatul este în municipiul București, dar marea majoritate a acestor cazuri, cu venituri substanțiale au făcut banii din piața de capital, din tranzacții de acțiuni și titluri de stat. Se pare că există un câștig destul de bune piața financiară, de vreme ce avem situația pe care am cules-o de la Ministerul Muncii pe de o parte și prin interogarea bazelor de date de la ANAF, pe de altă parte. Am ajuns iată la această informație. Eu am insistat asupra acestor corelații și a interogării bazelor de date și a identificării locurilor de consum, tocmai pentru ca situațiile pe care le discutăm astăzi să nu fie posibile. Adică să nu ajungem cu acest ajutor pentru energie spre acele locuri de consum care nu au nevoie de susținere din partea statului sau fondurilor europene. Este și o decizie morală care stă la mijloc, ca banii aceștia să se ducă către persoanele care au cu adevărat nevoie de ei," a spus Marcel Boloș la Antena 3. 

Cardurile de energie. Cine beneficiază 

 

Cardurile pentru energie sunt distribuite începând cu data de 1 februarie 2023. Ele vor fi distribuite în două tranșe de câte 700 lei. De aceste carduri beneficiază persoanele care au pensii de până la 2000 lei, persoanele cu handicap și familiile care au un venit per membru de familie sub 2000 lei. 

O problemă este reprezentată de zonele de la sate, acolo unde sunt foarte multe străzi fără nume. 

"La sate mai ales, în zona rurală, unde încă nu s-au elaborat nomenclatoarele stradale, aici e posibil ca beneficiarii noştri să figureze toţi la o singură adresă. Repet, nu e întocmit încă nomenclatorul stradal. Sunt din estimările noastre peste 550.000 de astfel de situaţii. Dau exemplu judeţului Teleorman. Este o situaţie cu care ne-am întâlnit: 40.000 de beneficiari figurează sau au această situaţie a domiciliului fără nomenclator stradal, respectiv toţi beneficiarii sunt la aceeaşi adresă. Iar Guvernul a aprobat ca printr-un sistem de declaraţii pe propria răspundere şi cu informaţiile culese din teren de către Poşta Română practic să ajungem în posesia acestor informaţii cu beneficiarii noştri şi cu clarificarea domiciliului şi respectiv a situaţiei locative raportate la locul de consum şi în acest fel să putem face verificările în ceea ce priveşte plafonul de venit şi respectiv calculul venitului mediu pe membru de familie pe loc de consum şi în acest fel beneficiarii să poată intre în drepturi", a mai spus Marcel Boloș. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel