Ucraina. Un băiat de doar 10 ani a cumpărat din economiile sale un încărcător solar portabil pentru forțele armate

Alexandra Curtache |
Data actualizării: | Data publicării:
Ucraina. Un băiat de doar 10 ani a cumpărat din economiile sale un încărcător solar portabil pentru forțele armate
Ucraina. Un băiat de doar 10 ani a cumpărat din economiile sale un încărcător solar portabil pentru forțele armate

Băiatul în vârstă de doar 10 ani a strâns intenționat fonduri pentru a ajuta armata ucraineană și a cumpărat un încărcător solar portabil pentru forțele armate. 

Ostap, în vârstă de 10 ani, din Shepetivka, a economisit 300 de dolari și a cumpărat un încărcător portabil cu energie solară pentru forțele armate, conform presei ucrainene.

Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei a povestit despre gestul copilului. Potrivit băiatului, acestea sunt toate economiile sale pe care le-a strâns pentru a sprijini apărătorii Ucrainei.

"El însuși a vrut să facă un astfel de lucru, m-a abordat și mi-a spus că toți banii care i-au fost dați de ziua lui, de colinde și de sărbători vor fi folosiți pentru a cumpăra o vestă antiglonț. Armata are nevoie de ea, va salva viața cuiva. Ei ne protejează", a spus mama tânărului, Natalia. 

Cu toate acestea, nu au existat suficiente fonduri pentru a cumpăra o vestă antiglonț, așa că am decis să cumpărăm un încărcător portabil. 

"Ar fi putut să cumpere o jucărie, dar ni i-a dat nouă. Suntem fericiți pentru că acum sunt crescuți adevărați patrioți ai Ucrainei. Totul va fi cu siguranță bine datorită unor copii ca Ostap", au declarat soldații. 

 

2. Ucraina. U... (6a7893411538b16e39fb3524cd466b0e.jpeg)

 

Un elev de clasa a noua cu o dronă a ajutat armata să distrugă ocupanții în coloane întregi și să oprească atacul asupra Kievului

 

Andriy Pokrasa, în vârstă de 15 ani, a folosit cvadricoptere pentru a recunoaște pozițiile inamice, pentru a da coordonate militarilor noștri și pentru a ajuta la oprirea atacului rasiștilor asupra Kievului.

Datorită acțiunilor copilului, militarii i-au acoperit pe ocupanți cu foc, transformând echipamentul inamicului în grămezi de gunoaie de fier ars. Tânărul corector a lucrat împreună cu tatăl său, în ciuda pericolului de a fi observat de ruși, relatează TSN .

Andrew încă își amintește cu groază de începutul invaziei la scară largă a ocupanților. În dimineața zilei de 24 februarie, adolescentul a fost trezit de explozii, iar casa s-a cutremurat. În acel moment, rușii debarcaseră deja și luaseră cu asalt Gostomel, la 36 de kilometri de satul său natal, în apropiere de Makarov.

Câteva zile mai târziu, rușii s-au apropiat de satul în care locuiește familia Pokras. O coloană uriașă de ocupanți, trecând granița cu Belarus, a ajuns la Borodyanka, iar apoi - la Makarov, iar autostrada Zhytomyr s-a îndreptat spre capitală. "Această coloană era foarte mare, erau aproximativ 400 de unități de echipament. Nu a mers o oră, au trecut 4 sau 5 zile, până când această coloană a ajuns la Berezivka, s-a oprit pentru realimentare", a declarat comandantul unității de recunoaștere fără pilot a Forțelor Armate ale Ucrainei, Iuri Kasyanov.

 

Andrew avea o dronă și fără ezitare, s-a oferit să ajute

 

Apărătorii ucraineni au încercat să rețină inamicul, dar a fost dificil să vadă tot echipamentul de la sol pentru a lovi. Așa că militarii au cerut sprijinul localnicilor, Andrew avea un quadcopter și, fără ezitare, s-a oferit să ajute. Băiatul și-a cumpărat drona anul trecut, deși nu foarte puternică - așa că a trebuit să ne apropiem suficient de mult de poziția inamicului.

De la înălțime, Andriy și tatăl său, Stanislav, au văzut urme ca de omizi, locul unde s-au oprit mai multe unități de echipament inamic, iar coordonatele au fost predate armatei ucrainene. Mai târziu, gherilele novice au primit o dronă mai puternică, pe care o putea vedea la o distanță de până la 14 kilometri.

Rasiștii au preluat deja controlul asupra așezărilor din jur, și-au bătut joc de localnici și i-au ucis. Colegii lui Andrew au început să evacueze satele. Andrew și tata au folosit și ei această cale, dar nu pentru a scăpa. Timp de aproape două săptămâni, uneori de mai multe ori pe zi sau chiar noaptea, au ieșit pe câmp și au urmărit inamicul.

 

 

 

Cercetașii își ridicau de fiecare dată drona și, văzând echipamentul rușilor, transmiteau coordonatele către militari: direct sau prin intermediul voluntarilor. În timpul unuia dintre aceste zboruri, Andrew a văzut o acumulare uriașă de echipament. "Erau 50 sau 40 de unități de echipament - erau tancuri, transportoare blindate de trupe, artilerie", spune băiatul.

Din această cauză, militarii i-au bombardat pe ocupanți, iar aceștia nu au ajuns niciodată la Kiev. "Și-a pierdut puterea, iar apoi ortacii au fost nevoiți să fugă de aici, pur și simplu nu aveau puterea, nu numai să atace Kievul, dar nici nu aveau puterea de a asigura comunicații sigure", - spune Yuri Kasyanov.

"Mi se dă o sarcină, o transmit lui Andriy și Stas, ei doar ridică elicopterul”, a declarat voluntarul Mykhailo Podlipaliny, care a fost un mediator între Andriy și militarii noștri.

Drumul, unde ocupanții au suferit cele mai mari pierderi, a fost deja curățat. Singurul lucru care amintește de bătălii este brutăria ruinată și casele arse din apropiere. Iar când ortacii erau acoperiți de foc, întregul traseu, își amintește Mihail, era plin de echipamente inamice și de cadavre rusești.

 

Mihail îi numește pe spionul de 15 ani și pe tatăl său eroi

 

Pentru că rușii puteau să afle în orice moment cine preda pozițiile și să captureze sau chiar să îi ucidă pe artileriști. "Îi spun lui Stanislav: acum va fi de lucru, pleacă. El: "Ne-am ascuns aici, totul este în regulă.", povestește bărbatul cuvintele tatălui băiatului.

Andriy a părăsit satul împreună cu părinții și sora sa atunci când rușii au organizat un culoar pentru localnicii care au cooperat cu forțele armate. Băiatul crede că dușmanii nu mai sunt aici.

Dar dacă dintr-o dată este nevoie de abilitatea sa de a controla o dronă militară, el este gata să ajute din nou.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel