Uleiul de măsline ar putea devenit un produs de lux. Eșecul recoltelor din Spania, Italia și Grecia crește prețurile

Nicoleta Baciu |
Data publicării:
Uleiul de măsline ar putea devenit un articol de lux. Eșecul recoltei crește prețurile. Sursa foto: freepik.com
Uleiul de măsline ar putea devenit un articol de lux. Eșecul recoltei crește prețurile. Sursa foto: freepik.com

Lipsa apei în Spania, Italia și Grecia duce la pierderi în recoltele de ulei de măsline. Consumatorii vor simți în curând consecințele secetei.

Uleiul de măsline se confruntă în prezent cu o creștere fără precedent a prețului. Vara anului 2023 a fost caracterizată de căldură și uscăciune extremă. Țările mediteraneene care produc ulei de măsline au fost deosebit de puternic afectate de seceta extremă. În două țări producătoare de ulei de măsline, Italia și Spania, apa a trebuit să fie raționalizată. Situația a fost similară și în Grecia. În plus, căldura a provocat numeroase incendii acolo.

 

Seceta din Grecia, Italia și Spania provoacă pierderi de recolte

 

În Spania, doar aproximativ 25% dintre plantațiile de măslini folosesc irigații artificiale. Majoritatea depind de precipitații, după cum a explicat  Asociația Spaniolă a Uleiului de Măsline. Lipsa ploii are un impact negativ asupra pomilor și a recoltei de măsline.

Deși măslinii sunt, în general, relativ nepretențioși, ei răspund la deficitul de apă cu o producție redusă de fructe. Măslinele devin, de asemenea, mai mici și conțin mai puțin sau chiar deloc suc.

În unele cazuri, uleiul de măsline costă până la 15 euro pe litru, consumatorii fiind nevoiți să folosească alte uleiuri de gătit.

Potrivit Stiftung Warentest, în sezonul de recoltare din toamna anului 2022 până în primăvara lui 2023, fermierii din UE au putut recolta doar 1,4 milioane de tone de măsline. În sezonul precedent au fost semnificativ mai multe, la 2,3 milioane. 

Consecințele eșecului recoltei sunt deja resimțite în țările producătoare. Potrivit agenției de știri afp, prețul pentru o sticlă de ulei de măsline de 1 litru în Spania era deja în jur de zece euro în septembrie. În Italia a fost chiar și 15 euro. Și se preconizează că prețul va depăși 20 de euro până la sfârșitul anului.

Prin urmare, consumatorii reduc consumul de ulei de măsline sau trec la alte uleiuri de gătit, cum ar fi uleiul de floarea soarelui. 

Potrivit Stiftung Warentest, prognozele pentru recolta actuală 2023-2024 sunt destul de modeste. Un val de căldură din Spania a deteriorat florile de măslin primăvara, iar copacii din Grecia au fost slăbiți de căldură, inundații și incendii. În plus, temperaturile ridicate favorizează răspândirea dăunătorilor și a bolilor pomilor, a declara Asociația cultivatorilor de măslini din nordul Greciei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel