UK. Muncitor român, paralizat după ce a căzut în gol pe șantierul unde lucra. Despăgubire de peste 5 milioane de lire sterline

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
UK. Muncitor român, paralizat după ce a căzut în gol pe șantierul unde lucra. Despăgubire de peste 5 milioane de lire sterline
UK. Muncitor român, paralizat după ce a căzut în gol pe șantierul unde lucra. Despăgubire de peste 5 milioane de lire sterline

Timp de șase ani, avocatul Remus Robu a negociat cu o firmă de asigurări britanică în numele unui român de 35 de ani care a rămas paralizat după ce a căzut în gol pe șantierul unde lucra. Au obținut despăgubiri de peste 5 milioane de lire sterline și au căpătat speranța că fiecare proces câștigat pentru un muncitor român îi face pe angajatorii britanici mai responsabili.

2 noiembrie 2015. O zi obișnuită pe șantierul unde Mihai era muncitor necalificat, om bun la toate. Era deja de un an și jumătate în Marea Britanie. Venise împreună cu soția sa din Italia, cu gândul că va câștiga mai bine. Nu mai fusese de un an și jumătate acasă, în România, dar avea un bilet cumpărat pentru sărbătorile de iarnă, când spera să-și vadă, în sfârșit, copiii rămași acasă și părinții.

Doar că în acea zi, pe 2 noiembrie, viața avea să i se schimbe cu totul. S-a trezit la spital, după câteva luni de comă, fără o imagine clară cu privire la cum s-a întâmplat să cadă în gol de pe platformă.

„Voia să ajute pe cineva să fixeze o balustradă. Pe terasa respectivă era un iluminator, care trebuia protejat cu o cutie din lemn sau tablă, ca să nu existe niciun risc. Nu știm cu exactitate ce s-a întâmplat, ci că a căzut prin geamul ăla și asta i-a provocat traumele”, explică avocatul lui Mihai, Remus Robu, potrivit Libertatea.

Bărbatul de 35 de ani este paralizat de la mijloc în jos și va sta toată viața într-un scaun cu rotile. Gândul la soarta sa l-a aruncat în depresie. A reușit să își revină cu sprijinul soției și cu ajutorul psihologilor.

 

Șase ani de negocieri și de adunat probe

 

Soția lui a fost cea care a luat legătura cu avocatul român. Niciunul nu s-a gândit că lupta urma să fie atât de lungă. Șase ani de negocieri și de adunat probe.

Un alt lucru de care s-a legat partea adversă a fost faptul că e cetățean străin și au argumentat că cel mai probabil, în urma Brexit, acesta n-ar mai fi putut rămâne în Marea Britanie.

Aici în joc erau sumele de despăgubire: dacă locuiești în România, viața este mai ieftină.

„Spuneau că eu în România, de fapt, beneficiez de toată îngrijirea gratis, tot ce ține de sistem de sănătate, de îngrijitor”, își amintește Mihai. „Încercau să evidențieze că după Brexit n-ar mai fi avut acces pe piața muncii și prin urmare, exista riscul ca partea din compensație să fie redusă”, completează avocatul.

 

Mihai a obținut despăgubiri de peste 5 milioane de lire

 

Legislația pentru protecția muncii este în continuare după standardele europene în Marea Britanie.

La capătul a șase ani de negocieri și probe, în urmă cu câteva zile, au bătut palma și Mihai a obținut despăgubiri de peste 5 milioane de lire.

„Sănătatea nu se mai poate recupera, era mai bine să fie sănătos și să decurgă lucrurile normal, dar dacă asta s-a întâmplat, trebuie să mergem mai departe. Tot timpul am avut în cap ce spune preotul la căsătorie: împreună la bine și la greu. Mi-am repetat asta mereu și așa va fi mereu: împreună la bine și la greu”, spune soția lui Mihai cu emoție.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel