UE va continua cooperarea strânsă cu NATO, dar vrea autonomie decizională în materie de apărare

Alexandra Curtache |
Data publicării:
UE sancționează Iranul în domeniul drepturilor omului și avertizează că va impune mai multe sancțiuni din cauza Ucrainei
UE sancționează Iranul în domeniul drepturilor omului și avertizează că va impune mai multe sancțiuni din cauza Ucrainei

Uniunea Europeană vrea intensificarea programelor de apărare şi securitate, va continua cooperarea strânsă cu Alianţa Nord-Atlantică, dar mizează pe "autonomie decizională", conform concluziilor reuniunii speciale a Consiliului European.

"Războiul rus de agresiune împotriva Ucrainei a generat o modificare majoră a mediului strategic al Uniunii Europene şi a arătat necesitatea unei Uniuni Europene mai puternice şi mai capabile în materie de securitate şi apărare.

În acest nou context, reamintind Declaraţia de la Versailles şi concluziile Consiliului European din 24-25 martie 2022, Uniunea Europeană va implementa în mod determinat Busola Strategică, îşi va consolida parteneriatele, va intensifica rezistenţa şi va consolida capabilităţile de securitate şi apărare prin investiţii mai multe şi mai bune, concentrându-se pe vulnerabilităţile strategice", arată concluziile summitului de la Bruxelles, vizualizate de agenţia Mediafax.

 

UE va continua cooperarea strânsă cu NATO

 

"Relaţia transatlantică şi cooperarea UE-NATO, prin respectarea deplină a principiilor stabilite prin Tratate şi a celor agreate de Consiliul European, inclusiv a principiilor incluziunii, reciprocităţii şi autonomiei decizionale a Uniunii Europene, sunt elemente centrale pentru securitatea noastră generală.

O Uniune Europeană mai puternică şi mai capabilă în domeniul securităţii şi al apărării va contribui pozitiv la securitatea globală şi transatlantică şi este complementară Alianţei Nord-Atlantice, care rămâne baza apărării colective pentru statele membre", subliniază Consiliul European.

 

UE vrea autonomie decizională în materie de apărare

 

De altfel, Uniunea Europeană reafirmă "intenţia de a intensifica susţinerea pentru ordinea mondială bazată pe reguli, având în centru Naţiunile Unite".

Consiliul European cere Consiliului Uniunii Europene să analizeze măsuri de coordonare a achiziţiilor comune pe termen foarte scurt, mai ales în contextul conflictului din Ucraina, să dezvolte programarea strategică în materie de apărare, în coordonare cu NATO, şi să consolideze rezistenţa sectorului tehnologic şi industrial de apărare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel