Ucraina va lua în considerare legalizarea căsătoriilor între persoane de același sex pe fondul războiului

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Ucraina va lua în considerare legalizarea căsătoriilor între persoane de același sex pe fondul războiului / Foto: Unsplash
Ucraina va lua în considerare legalizarea căsătoriilor între persoane de același sex pe fondul războiului / Foto: Unsplash

O petiție din Ucraina care solicită legalizarea căsătoriilor între persoane de același sex a strâns suficiente semnături pentru ca președintele să ia în considerare propunerea.

Petiția are peste 28.000 de semnături, ceea ce înseamnă că președintele Volodymyr Zelensky are acum 10 zile pentru a răspunde. Homosexualitatea nu este ilegală în Ucraina, dar căsătoriile și parteneriatele civile între persoane de același sex nu sunt recunoscute.

Acest lucru a cauzat probleme deosebite pentru persoanele LGBT care s-au înrolat în armată după invazia Rusiei.

De exemplu, în conformitate cu legislația ucraineană, dacă o persoană care are o relație de același sex moare, partenerul său nu poate să îi ridice trupul sau să o înmormânteze.

 

Petiția online LGBT spune: "În acest moment, fiecare zi poate fi ultima"

 

O organizație LGBT a descris petiția ca fiind un "moment important" pentru membrii comunității.

"Este important ca persoanele LGBTQ să aibă dreptul de a-și vedea partenerul și de a le lua corpul de la morgă, precum și de a cere despăgubiri, dacă este necesar", a declarat pentru BBC Oksana Solonska, manager de comunicare media la Kyiv Pride.

"Toate cuplurile căsătorite au aceste drepturi. Sperăm cu adevărat că mariajul între persoane de același sex va fi legalizat, astfel încât oamenii să poată avea grijă unul de celălalt", a adăugat ea.

Orice petiție din Ucraina care adună mai mult de 25.000 de semnături declanșează automat luarea în considerare a președintelui. Cu toate acestea, acest lucru nu garantează nicio modificare a legii actuale și nu este clar dacă dl Zelensky va lua măsuri pentru a legaliza căsătoria între persoane de același sex.

Deși au fost depuse unele eforturi pentru a proteja persoanele LGBT din Ucraina - cum ar fi o lege antidiscriminare introdusă în 2015 - comunitatea LGBT a fost afectată de homofobie, intoleranță și violență.

 

Ucraina va lua în considerare legalizarea căsătoriilor între persoane de același sex pe fondul războiului

 

În 2013, primul marș oficial al Pride din țară a avut loc la Kiev, în ciuda protestelor - acesta trebuia să aibă loc în anul precedent, dar a fost anulat după ce o adunare de skinheads a amenințat participanții.

Iar în 2018, activiștii au fost atacați la un miting al transsexualilor din Kiev de către militanți de extremă dreapta.

Dar, în ciuda riscurilor, parada Pride a crescut în popularitate, iar anul trecut peste 7.000 de persoane au luat parte la un marș în capitală, au estimat organizatorii.

Potrivit unui sondaj realizat de Institutul Internațional de Sociologie din Kiev în luna mai, în ultimii șase ani, numărul persoanelor care au o "părere negativă" despre comunitatea LGBT a scăzut de la 60,4% la 38,2%.

Aproximativ 12% dintre persoane au o atitudine pozitivă - în creștere de la 3%, iar aproximativ 44% au declarat că sunt indiferenți.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel