Ucraina a reușit să împingă flota rusă la peste 100 kilometri de coasta Mării Negre

Echipa Stiri Diaspora |
Data publicării:

Armata ucraineană a declarat luni că a reuşit să îndepărteze flota rusă la peste 100 kilometri de coasta ucraineană a Mării Negre, unde navele ruseşti efectuează de mai multe săptămâni o blocadă navală, relatează EFE şi AFP. 

"Ca rezultat al acţiunilor noastre intense pentru a învinge forţele navale inamice, grupul de nave de război al Flotei Federaţiei Ruse în Marea Neagră a fost împins înapoi la o distanţă de peste 100 de kilometri de coasta ucraineană", potrivit serviciului de presă al comandamentului naval al forţelor armate ucrainene, citat de Ukrinform.

"Încercând să recâştige controlul asupra părţii de nord-vest a Mării Negre, inamicul a fost forţat să-şi schimbe tactica: a desfăşurat sisteme de rachete 'Bal' şi 'Bastion' în Crimeea şi în regiunea Herson şi a redislocat forţe suplimentare în Insula Şerpilor", pe care Rusia a ocupat-o din prima zi a invaziei, menţionează comandamentul naval ucrainean.

Ocupanţii ruşi au desfăşurat sisteme de rachete modernizate, staţii de război electronic şi alte echipamente în Insula Şerpilor, declarase la 1 iunie purtătorul de cuvânt al Comandamentului operaţional 'Sud' al armatei ucrainene, Vladislav Nazarov, citat de publicaţia ucraineană Zerkalo nedeli.

Aceasta ar putea asigura forţelor ruse o posibilă desantare a grupurilor de recunoaştere şi de sabotaj pe coasta Odesei sau o bombardare masivă a acesteia, afirmase el, adăugând că, la ora actuală, nu sunt semne de pregătire pentru o debarcare a invadatorilor, dar nu sunt excluse încercări de apropiere şi de debarcare a unor grupuri de recunoaştere şi de sabotaj pe coastele Odesei sau la gurile Dunării.

Intensificarea activităţii Rusiei în Insula Şerpilor capturată face posibilă blocarea coastei ucrainene şi împiedică restabilirea comerţului maritim, inclusiv exportul de cereale ucrainene, notează la rândul său luni Ministerul britanic al Apărării, citat de Zerkalo nedeli.

De la pierderea crucişătorului 'Moskva' în aprilie, forţele ruse au instalat probabil numeroase mijloace de apărare antiaeriană pe Insula Şerpilor din vestul Mării Negre, inclusiv sisteme SA-15 şi SA-22, potrivit serviciului de informaţii militare britanic.

Este probabil ca aceste arme să fie menite să ofere apărare antiaeriană navelor ruse care operează în zona Insulei Şerpilor, potrivit acestuia.

"Grupul de aproximativ 30 de nave şi submarine ale Federaţiei Ruse continuă să blocheze navigaţia civilă", indică Ministerul ucrainean al Apărării pe contul său din Telegram.

"Am privat Flota rusă din Marea Neagră de controlul total asupra părţii de nord-vest a acestor ape, devenită 'o zonă gri', completează Comandamentul naval ucrainean în declaraţia sa.

Potrivit Kievului, totuşi "ameninţarea cu rachete ruseşti dinspre mare rămâne". De asemenea, navele ruse continuă să "blocheze navigaţia civilă" în această zonă, potrivit aceloraşi surse.

Blocada navala a porturilor ucrainene suscită temeri privind apariţia unei crize alimentare mondiale, în condiţiile în care exporturile de cereale din Ucraina sunt blocate, iar preţurile mondiale în domeniu au explodat, notează AFP.

Chiar dacă Rusia deţine o superioritate navală evidentă, forţele ucrainene afirmă că au reuşit să scufunde mai multe nave ruse de la începutul războiului, între care în aprilie crucişătorul 'Moskva', nava amiral a flotei ruse din Marea Neagră. Moscova, la rândul ei, susţine că această navă s-a scufundat în urma unui incident la bordul său, aminteşte agenţia franceză de presă.

 

-------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când apare o știre importantă, puteți intra pe grupurile de dedicate cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:

-> https://chat.whatsapp.com/JJePx9Ood2XAgm8wytbimH  

-> https://chat.whatsapp.com/J6n4XX2nQLL0yuoailBGk6 

-> https://chat.whatsapp.com/Jb6xHKTjTdhIGOmUrCk0qy 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel