Ucraina a capturat agentul rus care a dirijat lovitura care a ucis peste de 50 de persoane 

Bogdan Bolojan |
Data actualizării: | Data publicării:
Zelenski cere ajutor comunităţii internaţionale pentru a-i scoate pe ruși din centrala de la Zaporojie
Zelenski cere ajutor comunităţii internaţionale pentru a-i scoate pe ruși din centrala de la Zaporojie

Serviciul de securitate ucrainean a declarat marți că a arestat un fost agent KGB care a ajutat la dirijarea atacurilor cu rachete rusești care au ucis peste 50 de soldați într-o unitate militară din vestul țării în luna martie, relatează Reuters.

Suspectul a trimis locațiile țintelor de la centrul de pregătire militară din Yavoriv unor contacte dintr-o agenție rusă nespecificată, folosind aplicația de mesagerie Telegram, au declarat Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) și procurorii locali.

"În urma loviturilor cu rachete asupra poligonului de antrenament din Yavoriv, peste 50 de membri ai personalului militar au murit, iar aproape 150 au fost răniți", a precizat SBU pe Telegram.

În urma atacului cu rachete, Ucraina declarase că 35 de soldați au fost uciși în această facilitate, care se află la 25 km de granița cu Polonia.

Suspectul, originar din orașul Lviv, situat în vestul țării, este reținut și anchetat pentru trădare de patrie, a precizat biroul procurorului, relatează Mediafax. 

 

Ce se mai întâmplă pe frontul din Ucraina

 

 

Primarul ales al oraşului Herson, oraş din sudul Ucrainei ocupat de forţele ruse şi de aliaţii lor separatişti, a fost arestat, a anunţat marţi aşa-zisul şef-adjunct al administraţiei de ocupaţie, Kirill Stremousov, informează AFP.

"Fostul primar (Igor) Kolîhaev a fost arestat", a declarat pentru agenţia de presă RIA Novosti acest responsabil al administraţiei militare şi civile a regiunii Herson.

Kolîhaev a fost înlăturat de la puterea locală de forţele ruse în aprilie, la câteva săptămâni după cucerirea de către Moscova a acestui oraş şi a regiunii sale cu acelaşi nume.

"El este considerat un mare erou în mediul nazist (...). Această persoană care făcea mult rău procesului de denazificare a fost în sfârşit neutralizată", a adăugat Stremousov.

Rusia şi aliaţii săi separatişti consideră că autorităţile ucrainene sunt conduse de lideri "nazişti". Kremlinul îşi justifică ofensiva împotriva Ucrainei prin necesitatea de a "denazifica" această ţară.

Mai devreme în timpul zilei de marţi, o consilieră a lui Kolîhaev a denunţat pe Facebook "răpirea" primarului ales al oraşului.

După ce a fost îndepărtat de la putere, edilul a anunţat că va rămâne în oraşul său şi îşi va continua acţiunile pentru locuitorii oraşului.

De mai multe zile, autorităţile de ocupaţie îl criticau cu virulenţă.

În paralel, atentate ce au vizat reprezentanţi ai autorităţilor proruse s-au înmulţit în ultimele săptămâni. Pe 24 iunie, un responsabil prorus a fost ucis la Herson în explozia autoturismului său, un act calificat drept "terorist" de Kremlin.

Chiar în primele zile ale ofensivei sale împotriva Ucrainei, Rusia a ocupat o parte din sudul ucrainean, inclusiv regiunea Herson, înainte ca avansarea sa în regiune să fie oprită.

În ultimele săptămâni, forţele ucrainene au trecut din nou la ofensivă în această zonă, pentru a-şi recuceri teritoriile pierdute.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel