Ucraina: Centrala nucleară Zaporojie a fost din nou deconectată de la reţeaua electrică, după o serie de bombardamente (AIEA)

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Centrala nucleară Zaporojie din Ucraina, ocupată de forţele ruse, 'a pierdut din nou conexiunea' cu reţeaua electrică, a anunţat sâmbătă printr-un comunicat Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), ai cărei experţi se află la faţa locului, potrivit AFP. 

Ultima linie încă funcţională 'a fost avariată', a explicat AIEA, reamintind că celelalte trei 'au fost pierdute anterior în timpul conflictului'.

Incidentul a survenit 'după noi bombardamente în zonă', conform informaţiilor furnizate de autorităţile ucrainene acestei agenţii a ONU. Centrala continuă totuşi să funcţioneze 'datorită unei linii de rezervă', precizează AIEA.

La 25 august, centrala, cea mai mare din Europa, a fost deconectată total de la reţeaua electrică ucraineană pentru prima dată în istoria sa, fiind apoi reconectată.

Situaţia de la centrala Zaporojie, în sudul Ucrainei, stârneşte îngrijorarea multor lideri internaţionali. Cele două părţi aflate în război se acuză reciproc că au desfăşurat bombardamente care au vizat zona şi că riscă să declanşeze o catastrofă nucleară.

Ucraina: Centrala nucleară Zaporojie a fost din nou deconectată de la reţeaua electrică

 

AIEA este acum informată aproape în timp real datorită echipei sale ajunsă în această săptămână împreună cu directorul general Rafael Grossi, care s-a declarat 'foarte îngrijorat' de riscul unui accident nuclear major. Grossi a plecat după câteva ore, însă şase experţi ai agenţiei se află în continuare la faţa locului, dintre care doi vor rămâne 'în permanenţă', 'o prezenţă de o importanţă capitală pentru a ajuta la stabilizarea situaţiei', potrivit şefului AIEA.

După ce a inspectat instalaţiile, Grossi a spus că a constatat că 'integritatea fizică' a centralei 'a fost încălcată de mai multe ori', spunând că situaţia este 'inacceptabilă'. El nu a numit însă partea vinovată, în contextul în care Rusia şi Ucraina se acuză reciproc de mai multe săptămâni de bombardamente asupra centralei.

Anunţul survine în contextul în care Ucraina a transmis vineri că a lovit o bază rusă la Energodar (sud), nu departe de centrală, potrivit Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel