Tort Marlenka - un desert delicios cu miere, cremă de caramel și vanilie. Rețeta originară din Cehia este foarte ușoară

Alexandra Curtache |
Data actualizării: | Data publicării:
Tort Malenka - un desert delicios cu miere, cremă de caramel și vanilie. Rețeta originară din Cehia este foarte ușoară / Foto: Captură video youtube
Tort Malenka - un desert delicios cu miere, cremă de caramel și vanilie. Rețeta originară din Cehia este foarte ușoară / Foto: Captură video youtube

Poate că ați auzit sau ați gustat prăjitura Medovik, care este un desert dulce originar din Rusia. Tortul Marlenka este o versiune cehă a acestuia, pe care o importă în toată Europa de Est. Dacă sunteți curioși să aflați gustul său sau să faceți unul propriu, atunci verifică rețeta. Este super ușor și fără efort de făcut!

Acest tort cu miere, cremă de caramel și vanilie este exact așa cum sună, divină. Se numește Marlenka și este de origine cehă, dar de-a lungul anilor a avut mai multe denumiri, inclusiv "sărutul unui bărbat". Este o prăjitură formată din mai multe straturi bogate în miere și cu o cremă dulce de caramel, unt și vanilie.

Acest desert poate fi păstrat mult timp, iar straturile de miere se înmoaie cu fiecare zi care trece, pentru ca în final să se topească în gură după câteva zile. Gustul este completat de un topping realizat cu nuci tocate (sau glazură de ciocolată).

Tortul este perfect pentru a fi pregătit cu câteva zile înainte, astfel încât să aibă timp să se înmoaie. Îl puteți servi la ocazii speciale, cum ar fi zilele de naștere sau sărbătorile în familie. Este ușor de tăiat și este perfect pentru a fi preparat atât în varianta dreptunghiulară, cât și în cea rotundă. Trebuie neapărat încercat.

 

Marlenka - Tort cu miere, cremă de caramel și vanilie

 

Ingrediente tort:

- 120 g de unt moale sărat

- 80 g zahăr pudră

- 1 ou la temperatura camerei

- 150 g miere lichidă

- 450 g făină de toate tipurile

- 1 linguriță de bicarbonat de sodiu

 

Ingrediente cremă de vanilie:

- 500 ml lapte

- 2 linguri de amidon de cartofi

- 45 g zahăr alb

- 2 gălbenușuri de ou

- 1 linguriță de extract de vanilie sau semințe de vanilie din boabe de vanilie

- o jumătate de lingură de unt

 

Ingrediente cremă de caramel:

- 250 g de unt moale

- 400 g dulce de caramel

 

Decorațiuni: - 50 g de nuci


Marlenka - Metodă de preparare 

 

Bateți untul sărat timp de câteva minute împreună cu zahărul pudră. Adăugați oul și bateți până când se încorporează.

În acest moment adăugați mierea lichidă și bateți din nou pentru a o face să se încorporeze. Nu vă faceți griji dacă apar cocoloașe, este normal.

Acum adăugați bicarbonatul de sodiu și făina cernută. Amestecați scurt, apoi frământați aluatul cu mâna până când devine neted și omogen. Ar trebui să se simtă moale, dar nu lipicios. Dacă aluatul este prea lipicios, adăugați puțină făină.

Împărțiți aluatul în 5 părți egale, care vor fi cele 5 straturi de tort. Acum puteți folosi o tavă de aproximativ 20 x 30 cm lățime (mai bine puțin mai mare) pentru a coace fiecare strat separat sau puteți folosi tava mare care să coacă 2 bucăți de aluat împreună și apoi să le tăiați în două. 

Așezați cele două bucăți de aluat în mijlocul a două foi de hârtie de copt și întindeți-le. Aluatul va fi foarte subțire, doar câțiva milimetri, dar așa este corect. Îndepărtați hârtia de pergament de pe suprafață și așezați-le în tava de copt.

Coaceți timp de 10 minute într-un cuptor static preîncălzit la 170°C. Prăjitura proaspăt coaptă va fi moale, dar se va întări imediat ce se va răci.

Continuați în acest fel cu celelalte două straturi. Se lasă deoparte.

 

Prepararea cremei de vanilie 

 

Pentru această rețetă, folosiți fie semințe de boabe de vanilie, fie extract de vanilie. Se toarnă 500 ml de lapte într-o cratiță, apoi se iau aproximativ 100 ml și se dau deoparte.

Adăugați zahărul și vanilia și amestecați. Adăugați 2 linguri de amidon de cartofi și 2 gălbenușuri de ou în laptele pe care l-ați pus deoparte. Se amestecă foarte bine sau se mixează cu blenderul de imersie.

Porniți focul sub lapte și aduceți la punctul de fierbere. De îndată ce laptele începe să crească, reduceți focul și adăugați amestecul de lapte cu amidon și gălbenușuri de ou. Se amestecă constant pentru a evita formarea de cocoloașe. Crema ar trebui să se îngroașe rapid.

Opriți flacăra și îndepărtați-o de pe foc. Adăugați untul, amestecați și dați deoparte. Pentru a evita formarea unui strat gros deasupra cremei, acoperiți-o cu folie de plastic. Dați deoparte pentru a se răci complet.

 

Prepararea cremei de caramel și unt 

 

Bateți untul moale timp de câteva minute.

Adăugați treptat caramelul și bateți de fiecare dată până când se combină.

 

Cum se asamblează Tortul Marlenka

 

Tapetați o foaie de copt de 20 x 30 cm cu hârtie pergament. Decupați straturile de tort pentru a le face să se potrivească în tavă. Puneți deoparte părțile rămase din tort și firimiturile rămase. Așezați primul strat de tort cu miere în tavă.

Împărțiți crema în 5 părți (ar trebui să fie aproximativ 200 g de cremă pentru fiecare parte). Întindeți primul strat uniform cu crema pregătită. Acoperiți acum crema cu un alt strat de prăjitură și apăsați ușor. Continuați în acest fel cu toate straturile alternându-le cu crema.

Fărâmițați bucățile de tort puse deoparte și tocați fin 50 g de nuci. Folosiți acest amestec de firimituri pentru a acoperi complet întregul strat final de cremă. Acest amestec va fi decorul nostru final.

Acoperiți tortul cu o foaie de hârtie pergament și așezați-l pe o farfurie sau altă tavă de copt. Adăugați o greutate deasupra tăvii și apoi puneți-o în frigider pentru cel puțin 12 ore.

Această prăjitură va deveni din ce în ce mai moale în timp, până când se va topi în gură după trei zile. Este o prăjitură perfectă pentru a fi făcută în avans.

Se scoate din frigider și se taie folosind un cuțit ascuțit. Îl puteți decora cu ciocolată topită sau cu alte bucăți de nuci sau alune de pădure.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel