Tort de mere și caramel. Un desert atât de bun, încât nu poți rezista tentației!

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Foto: Captură video youtube
Foto: Captură video youtube

Cea mai bună prăjitură pe care o poți găti oricând ai poftă de ceva dulce, o prăjitură de mere și caramel. Este pur și simplu un desert de vis!

Prăjitura răsturnată cu mere și caramel este nemaipomenit de dulce și delicioasă! Iar dacă vă plac merele coapte, veți îndrăgi și mai mult acest tort. Merele au consistența perfectă, sunt umplute cu stafide, nuci și scorțișoară, iar aluatul, care se îmbibă în acel caramel, este pur și simplu uimitor.

Deși este un aluat simplu, caramelul îl face să semene aproape cu o clătită ca gust și textură, o să vă placă la nebunie!

Vezi și: Tort cu ciocolată și vin roșu. Un desert rafinat care se prepară foarte ușor

 

Tort de mere și caramel - Ingrediente


- 100 g zahăr granulat
- 7-9 mere, în funcție de mărime (Vezi nota)
- sucul de la ½ lămâie
- 3 linguri de dulceață de prune sau ce aveți la dispoziție
- 30 g de nuci tocate mărunt
- 30 g stafide
- ¼ linguriță de scorțișoară
- 6 ouă medii 
- un vârf de cuțit de sare
- 6 linguri de zahăr granulat
- 6 linguri de făină integrală

Sosul de caramel:

- 150 g zahăr granulat
- 115 g unt nesărat
- 50 ml apă
- 100 g de nuci tocate mărunt.

Vezi și: Tort cu mousse trio de ciocolată, un desert delicios. Rețeta direct de la cofetar te va da pe spate

 

Tort de mere și caramel - Rețeta pas cu pas

 

Preîncălziți cuptorul la 180 grade Celsius.

Faceți caramelul: Puneți zahărul într-un vas emailat mare și adânc, cu diametrul de aproximativ 22 cm. Agitați vasul pentru a răspândi uniform zahărul și puneți-l pe plită.

Nu amestecați până când zahărul începe să se caramelizeze la bază, apoi începeți să amestecați încet cu o lingură de lemn până când zahărul se caramelizează în întregime și are o culoare maro închis, frumoasă. Nu-l lăsați să se închidă prea tare, altfel va avea gust de ars.

Țineți mânerele oalei și întoarceți oala cu mare grijă pentru a împrăștia caramelul peste tot, inclusiv pe pereții oalei, cam până la jumătatea pereților.

Vă rugăm să fiți foarte atenți; caramelul este foarte fierbinte! Dați deoparte până când caramelul se întărește și începe să aibă niște crăpături. Între timp, pregătiți merele.

Pregătiți merele: Veți avea nevoie de șapte până la nouă mere, în funcție de mărimea lor. Acestea ar trebui să încapă confortabil în vas. Decojiți merele și îndepărtați miezul, lăsând mărul întreg. Întoarceți merele în sucul de lămâie pentru a preveni rumenirea lor.

Amestecați gemul, nucile, stafidele și scorțișoara. Umpleți găurile din mere cu acest amestec, împingeți amestecul în gaură cu degetul. Așezați merele umplute în vasul pregătit.

Coaceți merele timp de aproximativ 30 până la 40 de minute, în funcție de mărimea lor. Înțepați-le cu o furculiță după acest timp; ar trebui să fie aproape gata, dar nu prea moi încă.

Se separă ouăle: Bateți albușurile cu un praf de sare până când se bat în fiert. Adăugați 3 linguri de zahăr puțin câte puțin și continuați să bateți până când albușurile sunt tari și lucioase.

Bateți gălbenușurile de ou cu restul de 3 linguri de zahăr până când devin palide și pufoase. Îndoiți albușurile de ou în amestecul de gălbenușuri și cerneți făina deasupra. Se încorporează cu grijă.

Se coace: Se toarnă aluatul peste mere și se continuă coacerea timp de aproximativ 25 de minute sau până când aluatul devine auriu și o scobitoare introdusă iese curată. Desprindeți imediat prăjitura de pereții formei cu ajutorul unui cuțit.
Se răstoarnă prăjitura: Așezați un platou mare peste tavă și răsturnați tortul pe platou.

Vezi și: Tort de mere, rețeta tradițională. Aroma de altădată care-ți aduce aminte de bucătăria bunicii

 

Tort de mere și caramel - Rețetă sos


Caramel: Puneți zahărul într-o cratiță. Se agită pentru a se răspândi uniform și se lasă până când începe să se caramelizeze la bază. Se caramelizează complet în timp ce se amestecă ușor până când se ajunge la o culoare maro frumos.

Adăugați untul tăiat cubulețe și amestecați pentru a se combina.

Se fierbe la foc mic: Adăugați încet apa și continuați să amestecați până când amestecul dă în clocot. Lăsați să fiarbă la foc mic câteva minute, amestecând tot timpul până când toate bucățile de zahăr sunt dizolvate și sosul s-a îngroșat ușor.

Adăugați nucile, acoperiți-le cu caramel și acoperiți prăjitura cu acest amestec. Lăsați sosul de caramel în plus să se scurgă în jurul tortului.

Se lasă să se răcească: Se lasă să stea până când prăjitura este călduță și se servește cu înghețată de vanilie sau se lasă să se răcească complet și se servește cu frișcă neîndulcită.

 

-------------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când apare o nouă rețetă, intrați pe grupurile de WhatsApp ale StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:

- https://chat.whatsapp.com/HZdY3L7PpzjEubma84fWnt 
   
- https://chat.whatsapp.com/JpU46kLYRoj4aFPaYYew1g 
    
- https://chat.whatsapp.com/L7mlUEbirZf2lRA4FLa62G 

- https://chat.whatsapp.com/FYLZZfReaCkL51adqmoAXJ 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel