Tort de mere, rețeta tradițională. Aroma de altădată care-ți aduce aminte de bucătăria bunicii

Echipa Stiri Diaspora |
Data publicării:
Tort de mere, rețeta tradițională. Aroma de altădată care-ți aduce aminte de bucătăria bunicii
Tort de mere, rețeta tradițională. Aroma de altădată care-ți aduce aminte de bucătăria bunicii

Tort de mere, moale și cu o aromă delicată, este un desert clasic atemporal al bucătăriei. Compus dintr-un amestec de făină, ouă, unt, zahăr, lapte și multe bucăți de mere, această prăjitură are o  textură umedă și o aromă inconfundabilă. Un desert perfect pentru a încheia o masă bună, dar și ca o gustare sau mic dejun delicios. 

Tortul de mere este un desert foarte simplu de preparat și nu necesită utilizarea unor instrumente speciale sau tehnici speciale de patiserie: este acel desert care ne amintește de aromele de altădată, cele din bucătăria bunicilor noastre.

Ca în cazul oricărei rețete tradiționale, există mai multe variante: puteți prepara o versiunea cu iaurt, fără unt sau cea rece, fără coacere.

Unii oameni adaugă în aluat și fulgi de ciocolată sau stafide. În plus, nu există o regulă fixă pentru alegerea merelor, toate tipurile vor fi bune sau chiar un amestec. Aluatul poate fi aromat și cu coaja rasă de lămâie, portocală sau scorțișoară.

Ingrediente (pentru o formă de tort de 22-24 cm)

 

- 300 g făină 

- 3 ouă

- 150 g unt

- 180 g zahăr pudră

- 200 ml lapte

- 1 vârf de cuțit de sare

- 16 g praf de copt

- 500 g mere

- 1 măr pentru decorare

Tort de mere, rețeta tradițională. Mod de preparare

 

Spargeți ouăle într-un castron și adăugați zahărul pudră: bateți aceste două ingrediente cu un mixer electric până când sunt groase și bine amestecate. Continuând să amestecați, adăugați untul topit care a fost lăsat să se răcească.

În acest moment, se adaugă laptele călduț și un praf de sare.

Adăugați făina și praful de copt în ploaie pentru a evita formarea de cocoloașe în amestec și amestecați cu un mixer electric (sau cu mâna) până când totul se omogenizează bine. Amestecul trebuie să fie dens, nu prea lichid.

Se decojesc cu grijă merele și se taie în bucăți mici, preferabil de aceeași mărime. Adăugați fructele în amestec și amestecați cu o spatulă .

Amestecul este acum gata să fie turnat într-o formă de tort de 22 sau 24 cm, unsă cu unt și făinată.

Acest tort de mere se coace în cuptorul preîncălzit timp de aproximativ 60-65 de minute la 170°, în cazul cuptorului ventilat, sau timp de 65-70 de minute la 180°, în cazul cuptorului static.

După timpul indicat, verificăm starea de coacere introducând o scobitoare în mijlocul tortului pentru a vedea dacă iese uscată. Dacă scobitoarea este încă umedă, continuați coacerea pentru încă câteva minute. Nu uitați că timpul depinde foarte mult de tipul de cuptor utilizat.

Scoatem tortul de mere din cuptor și îl lăsăm să se răcească înainte de a-l scoate din tavă.

Pentru a obține un preparat perfect putem decora după bunul plac cu zahăr pudră. Pentru o notă de eleganță putem unge merele cu miere sau gem. 

Poftă bună!

Sfaturi pentru a face cel mai bun tort de mere

 

Cel mai potrivit soi de mere pentru această acest tort de mere, rețeta tradițională este Golden: suculent, aromat și zaharat.

Dacă tăiați merele în avans, pentru a evita ca acestea să se înnegrească în timpul preparării, pune-ți bucățile într-un castron cu apă și zeama de la o lămâie.

Folosiți ingrediente proaspete, în special untul, și nu uitați să cerneți făina pentru a evita cocoloașele.

Curiozitate

Datorită simplității sale, plăcinta cu mere este un desert foarte popular și are origini străvechi (în jurul anului 1300). Era preparată pentru a prelungi durata de viață a merelor și, datorită prezenței fructozei, necesita puțin zahăr în compoziție, un produs foarte rar pe atunci.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel