Tensiuni în UE provocate de IMIGRANȚI. Merkel: "Suntem lăsați singuri..."

Cancelarul german Angela Merkel a declarat că o nouă abordare în chestiunea migraţiei, prin care s-ar renunţa la ideea cotelor obligatorii de refugiaţi, nu "rezolvă problema" asigurării unei împărţiri "echitabile" a migranţilor între statele UE.

Cancelarul german Angela Merkel a declarat joi că o nouă abordare în chestiunea migraţiei, prin care s-ar renunţa la ideea cotelor obligatorii de refugiaţi, nu "rezolvă problema" asigurării unei împărţiri "echitabile" a migranţilor între statele UE şi a estimat că o asemenea abordare ar fi "puţin prea lejeră".

"Acesta nu este cu adevărat un răspuns european", a spus Merkel la conferinţa de presă ce a urmat summitului european care a avut pe agendă şi problema migraţiei.

Liderii europeni au discutat la acest summit o propunere formulată de cancelarul austriac Sebastian Kurz, a cărui ţară asigură preşedinţia semestrială a Consiliului UE.

Kurz a spus că, în loc să se continue promovarea sistemului de distribuire a solicitanţilor de azil în statele UE pe baza unor cote obligatorii, mai degrabă ar trebui ca ţările membre să aibă abordări special concepute pentru a exprima 'solidaritatea' cu partenerii UE. ''Acest lucru înseamnă că fiecare stat trebuie să aibă o contribuţie atunci când poate şi unde are logică'', a explicat el.

Dar Angela Merkel consideră însă că printr-o asemenea abordare prin care s-ar renunţa la cotele obligatorii "am putea vedea în continuare unele ţări lăsate singure" să se descurce cu numeroşii migranţi care vin în Europa traversând Marea Mediterană.

"Încă mai trebuie să lucrăm în această chestiune", a conchis după summit şefa guvernului de la Berlin, care a promovat din anul 2015 o politică a frontierelor deschise prin care circa un milion de migranţi au ajuns în Germania.

În timp ce summitul european era în desfăşurare, preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, s-a declarat favorabil ideii ca statele UE să poată alege între primirea refugiaţilor şi oferirea unor contribuţii financiare pentru gestiunea migraţiei şi pentru proiecte de dezvoltare în Africa. "Fără relocare - dar mai mulţi bani pentru Africa", a spus Tajani în faţa presei, mărturisind însă că, el personal, susţine ideea repartizării migranţilor între statele membre ale UE prin cote obligatorii, iniţiativă respinsă de unele ţări est-europene, mai ales cele din Grupul de la Vişegrad.

Get it on App Store Get it on Google Play


  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

  TOP STIRI CELE MAI

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy