Tatăl unui supraviețuitor al tragediei din Colectiv, scrisoare DURĂ: „Vă ascundeți în spatele altora”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Sursa foto: captură video Libertatea
Sursa foto: captură video Libertatea

Tatăl unui tânăr de 19 ani mort în urma tragediei din Colectiv a transmis o scrisoare adresată lui Raed Arafat. Narcis Hogea, tatăl lui Alex, care a murit într-o clinică din Viena din cauza rănilor suferite, îl acuză pe șeful DSU că a mințit populația în 2015, după producerea tragediei care a luat 64 de vieți nevinovate. 

„Continuați să evitați răspunsurile concrete, clare. Vă ascundeți în spatele altora atunci când trebuie să explicați sau să vă asumați răspunderea. Insistați să vorbiți despre diverse teorii ale conspirației sau atacuri asupra oamenilor pe care îi coordonați”, spune Hogea.

Narcis Hogea a spus că de patru ani așteaptă răspunsuri din partea secretarului de stat.

„De 4 ani solicit răspunsuri, utilizând toate modalitățile de comunicare pe care le-am avut la dispoziție - memorii, plângeri penale, comentarii pe site-uri de socializare, întrebări adresate cu sprijinul presei. Am alergat la propriu după dumneavoastră - vă atașez și imaginile, să vă puteți autoevalua reacția, eventual să solicitați și alte opinii, dacă doriți. Deși sunt sigur că nu vă interesează, o să menționez totuși cum am simțit că mă priviți: cu dezgust și dispreț, așa cum privesc aroganții deseori spre sufletele nefericite ce-și plâng durerile pe străzi, cu mâna întinsă...”, mai spune Hogea.

 

Scrisoarea integrală transmisă de Narcis Hogea lui Raed Arafat

 

„Domnule Raed Arafat,

În luna octombrie ați dat această declarație: "Având în vedere că se apropie comemorarea Colectiv, un moment emoțional major care trebuie respectat, dar și faptul că se desfășoară procesul electoral pentru alegerea președintelui României pentru următorii 5 ani, consider ca punctul meu de vedere este bine sa fie prezentat după aceste evenimente. Eventualele ieșiri publice din partea mea în aceste zile nu vor face decât să aducă un element perturbator al acestor momente".

Deși n-am înțeles ce și cum ați comemorat dumneavoastră în 30 octombrie și nici ce rol ați avut în aceste alegeri, pentru că nu v-am văzut pe buletinul de vot, am așteptat. Comemorarea Colectiv și alegerile prezidențiale au trecut.

Sunteți demnitar al Statului Român. Conduceti Departamentul pentru Situații de Urgență. Activitatea a zeci de mii de salvatori este coordonată de dumneavoastră. Vă asumați în mod constant realizările lor. Mașina de PR și campaniile de imagine le-ați gestionat, în mod cert, impecabil pentru mulți ani, motiv pentru care și eu vă cocoțasem pe un soclu cândva.

Zeci de miniștri s-au schimbat în ultimii ani, atât la Ministerul Afacerilor Interne, cât și la Ministerul Sănătății. Dumneavoastră sunteți singurul care aveți o continuitate în activitate. Aveți merite de necontestat, dar și explicații de dat. Deci nu doar puncte de vedere trebuie să dați, domnule Arafat, ci EXPLICATII!

Ați mințit în 2015. Continuați să evitați răspunsurile concrete, clare. Vă ascundeți în spatele altora atunci când trebuie să explicați sau să vă asumați răspunderea. Insistați să vorbiți despre diverse teorii ale conspirației sau atacuri asupra oamenilor pe care îi coordonați. Nu a venit nimeni să vândă dușmanilor țării sistemul de urgență, nu ataca nimeni pompierii care își riscă viața zilnic. Aș zice că îi atacați chiar dumneavoastră, când îi trimiteți să fie salvatori fără dotari corespunzatoare, când ați decis că nu e cazul să fie asigurați, atunci când îi abandonați la greu și îi umiliți - cazul lui Mihai Sfetcu, pompierul rănit în misiune, ar trebui să fie suficient de clar în ceea ce priveste modul dumneavoastra de operare.

De 4 ani solicit răspunsuri, utilizând toate modalitățile de comunicare pe care le-am avut la dispoziție - memorii, plângeri penale, comentarii pe site-uri de socializare, întrebări adresate cu sprijinul presei. Am alergat la propriu după dumneavoastră - vă atașez și imaginile, să vă puteți autoevalua reacția, eventual să solicitați și alte opinii, dacă doriți. Deși sunt sigur că nu vă interesează, o să menționez totuși cum am simțit că mă priviți: cu dezgust și dispreț, așa cum privesc aroganții deseori spre sufletele nefericite ce-și plâng durerile pe străzi, cu mâna întinsă...

Cândva și mâna mea a implorat, întinsă spre dumneavoastră. Nu pomană, nu favoruri, ci respectarea dreptului la viață al fiului meu și al tuturor celor care se luptau să trăiască, la fel ca Alexandru. Azi este întinsă altfel, domnule Arafat! Datorați răspunsuri!

Ați întrebat care e problema dacă s-a greșit în cazul fiului meu...

Problema e că George Alexandru Hogea, pentru statistici numărul 60 pe lista morții, dincolo de statistici fiul, fratele, nepotul, prietenul, iubitul cuiva, nu se mai întoarce, nu mai poate primi șansele care i-au și le-au fost refuzate tuturor în noiembrie 2015.

Altă problemă e că aceeași "greșeală" o să se repete, așa cum de altfel s-a mai întâmplat și fără să fie vorba despre un dezastru de dimensiunile tragediei Colectiv și implicit haos justificat, cum afirmați că a fost haosul din 2015.

Dumneavoastră știți și una-alta se întâmplă să știu și eu - s-au mai repetat "erorile" și se vor mai repeta, atâta timp cât nimeni nu explică nimic, nimeni nu își asumă responsabilitatea pentru nimic. Ceea ce dumneavoastra numiti "erori de comunicare" sau "s-a greșit, care e problema" se traduce de mult prea multe ori prin morți evitabile, prin sfidarea dreptului la viata, a legii, a moralei.

″... fi sigură ca am să-l explic și pe acest caz, cu documente și tot!"

Aroganta acestui răspuns, după 4 ani, este incredibilă. Când o să explicați și "pe acest caz", domnule secretar de stat? Când?".

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel