Prețul gazelor în Republica Moldova se majorează cu 30%

Bogdan Bolojan |
Data publicării:

"Moldovagaz" a cerut Agenţiei Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE) permisiunea de a majora cu 31,5% tarifele interne la gazele achiziţionate de la Gazprom.

Aceasta a fost explicată prin creşterea semnificativă a preţurilor de achiziţie a materiilor prime, a scris şeful companiei energetice moldovene, Vadim Ceban, pe canalul său Telegram. SA "Moldovagaz" a trimis Agenţiei Naţionale de Reglementare în Energie o solicitare de majorare a tarifului mediu la gazele naturale cu 31,5%, până la 26.675 de lei per mia de metri cubi.

Principalul factor care a necesitat acest pas a fost creşterea semnificativă continuă a preţurilor de achiziţie" - a spus Ceban. Potrivit afirmaţiilor acestuia, cererea a fost întocmită în strictă conformitate cu legislaţia republicii. O decizie pozitivă a autorităţii de reglementare va permite companiei să acopere integral costul achiziţiilor de gaze.

Pe seama acesteia este planificată îndeplinirea obligaţiilor contractuale faţă de Gazprom. Menţionăm că, la 17 septembrie, premierul Republicii Moldova, Natalia Gavriliţa, a anunţat o posibilă solicitare a Chişinăului către Transnistria de a efectua o plată în avans pentru livrările de gaze către regiune în cazul unei întreruperi în aprovizionarea cu combustibil rusesc. Acest lucru se va datora achiziţionării de către republică a gazelor mai scumpe de la exportatorii alternativi de materii prime.

Totodată, potrivit afirmaţiilor sale, Gazprom nu a răspuns încă dacă va furniza combustibil Republicii Moldova după 1 octombrie 2022. 

 

Moldova, acord energetic cu România si Ucraina

 

 

România, Ucraina şi Republica Moldova au convenit încheierea unui Acord interguvernamental trilateral pentru stimularea interconectărilor şi cooperării în domeniul energiei şi creşterea schimburilor bilaterale de energie electrică prin încheierea de contracte bilaterale pe termen scurt, mediu şi lung, a anunţat ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Acesta a participat joi, împreună cu ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, la prima reuniune în format trilateral a miniştrilor afacerilor externe şi energiei din România, Ucraina şi Republica Moldova, desfăşurată la Odessa, în Ucraina.

"În ceea ce priveşte cooperarea în domeniul energiei, accentul a fost pus, în cadrul reuniunii, asupra măsurilor imediate de sprijin care sunt necesare pentru ca Ucraina şi Republica Moldova să facă faţă sezonului rece, dar şi asupra măsurilor pe termen lung pentru consolidarea securităţii energetice a acestora, cu accent pe interconectarea regională, având în vedere şi necesitatea combaterii utilizării energiei în scopuri geopolitice. Astfel, a fost convenită încheierea unui Acord interguvernamental trilateral pentru stimularea interconectărilor şi cooperării în domeniul energiei a României, Ucrainei şi Republicii Moldova. De asemenea, am convenit creşterea schimburilor bilaterale de energie electrică între cele trei state prin închiderea de contracte bilaterale pe termen scurt, mediu şi lung", a scris ministrul pe pagina sa de Facebook.

La reuniunea de la Odessa au participat ministrul Energiei din Ucraina, German Galushchenko, vicepriministrul şi ministrul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale din Republica Moldova, Andrei Spînu, ministrul Afacerilor Externe de la Chişinău, Nicu Popescu, şi ministrul Afacerilor Externe din Ucraina, Dmytro Kuleba.

La reuniunea trilaterală au participat şi reprezentanţi ai companiilor din domeniul energiei din cele trei state - din partea României, conducerea Transelectrica, invitarea acestora reflectând angajamentul strategic al celor trei ţări de a coopera îndeaproape în acest domeniu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel