Tăriceanu, despre ieșirea României din UE: Timmermans a spus şi el

Calin Popescu Tariceanu
Calin Popescu Tariceanu

Preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat marţi că România nu este în situaţia ieşirii din Uniunea Europeană nici ca urmare a unor solicitări din partea unor politicieni europeni şi nici din aceea a unor oameni "serioşi şi cu pondere" din România.

"Timmermans a spus şi el, şi cred că şi Juncker, dar Tiemmermans, de vreo două, trei ori, că între România şi, de exemplu, ţări care se consideră că au avut excese sau au încălcat principiile statului de drept nu poate fi făcută nicio comparaţie. România nu este în această situaţie. Nu este în situaţia ieşirii din Uniunea Europeană nici ca urmare a unor solicitări pe care eu nu le-am văzut din partea unor politicieni europeni şi nici din partea unor oameni serioşi şi cu pondere din România. Că poate o fi vreunul din România care spune o astfel de năzbâtie, nu ştiu cum s-o calific", a declarat Tăriceanu la Digi24.

Despre impunerea MCV: "N-avem de ascuns nimic" 

El a subliniat că suntem membri în Uniunea Europeană nu datorită MCV, ci "pentru că ne-am îndeplinit criteriile de aderare".

"Pentru că la momentul aderării - şi v-o spun pentru că eram prim-ministru la acea dată şi ştiu bine -, am avut o discuţie directă cu preşedintele Comisiei Europene de atunci, cu Barroso (Jose Manuel Barroso). Şi Barroso mi-a spus: 'Există anumite rezerve, că anumite condiţionalităţi n-ar fi realizate. Vă propunem să instituim acest mecanism. Sunteţi membri cu drepturi depline, dar haideţi să facem acest lucru'. (..) Şi eu am plecat de la ideea - şi nu numai eu, cei care eram atunci în cabinet - că există, dacă vreţi, o bună intenţie în cadrul acestui MCV şi am plecat pe drumul ăsta. Şi am spus: 'N-avem de ascuns nimic, vrem să facem în continuare anumite progrese, vrem ca să aibă Comisia un instrument de evaluare, de cuantificare a lor, punem acest instrument în aplicare. Nu de asta suntem în Uniunea Europeană", a spus preşedintele ALDE.

 

 

Get it on App Store Get it on Google Play


  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

  TOP STIRI CELE MAI

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy