Tănâr român cu arsuri pe 50% din suprafaţa corpului, transferat la Viena

Andreea Cosma |
Data publicării:
Foto: ILUSTRATIV
Foto: ILUSTRATIV

Un tânăr în vârstă de 20 de ani, care a suferit arsuri pe 50% din suprafața corpului urmează să fie transferat la Viena de la Spitalul Unversitar din București, după ce la niciun spital care are secție de mari arși nu au fost locuri, familia sa solicitând trasferul tânărului în străinătate.

Ministerul Sănătății (MS) face mai multe precizări legate de tânărul de 20 de ani, care a suferit arsuri pe 50% din suprafața corupului, instituția arătând că transferul acestuia în străinătate a fost aprobat la mai puțin de cinci ore la primirea informației despre acest caz.

Precizările sunt făcute de minister, după ce în mass-media au apărut informații conform cărora familia pacientului a dorit transferul lui la o clinică din străinătate, încă de vineri, dar acest lucru nu s-a întâmplat din cauza birocrației.

„Pacientul în vârstă de 20 de ani internat la Spitalul Universitar de Urgență București cu arsură peste 50% din suprafața corpului, dar si politrauma va fi transferat în cursul dimineții de mâine, 6 ianuarie 2020, în Austria, la Spitalul AKH din Viena”, aratăMinisterul Sănătății în comunicatul de presă transmis duminică.

 

Niciun spital nu l-a putut primi

 

Cu privire la acest caz MS precizează că, încă de sâmbătă, de la ora 23.00, la mai puțin de cinci ore de la primirea informației despre acest caz, conducerea Ministerul Sănătății a aprobat transferul pacientului, „fără piedici birocratice, într-o unitate sanitară de specialitate din străinătate pentru continuarea tratamentului specific”.

„Menționăm că un astfel de transfer se realizează numai cu aprobarea spitalului primitor, care transmite acordul dupa mai multe verificări. Cele două unități sanitare unde au fost transmise actele medicale în vederea transferului au dat acordul pentru realizarea acestuia în cursul zilei de mâine (duminică - n.red.). Ministerul Sănătății a colaborat permanent cu DSU și SUUB”, conform sursei menționate.

 

Tânărul, transferat luni la Viena

 

De asemenea, instituția a menționat faptul că, în tot acest timp, a existat loc pentru tratarea unui pacient cu arsură gravă, la fel ca acest caz, la Spitalul de Urgență Chirurgie Plastică Reparatorie și Arși București.

„Nu au existat probleme sau întârzieri legate de birocrație sau traducerea documentelor. Unitatea medicală din Bruxelles, acolo unde familia pacientului a solicitat transferul, a dorit ca imagistica să verifice diagnosticul. Ambele unități medicale, atât cea din Bruxelles, cât și cea din Viena, acolo unde au fost transmise actele medicale, au dat acordul pentru transferul pacientului în dimineața zilei de mâine. S-a ales unitatea din Viena unde acest transfer va fi realizat maine dimineață, în jurul orelor 7, cu mijloacele de transport ale Departamentului pentru situații de urgență, conform legislației și competențelor”, a declarat secretarul de stat în cadrul Ministerului Sănătăți Nelu Tătaru.

Potrivit comunicatului de presă, imediat după preluarea mandatului, una dintre primele întâlniri stabilite de către echipa Ministerului Sănătății a fost cea cu Asociația Colectiv condusa de Eugen Iancu în urma careia s-a înființat un grup de lucru pentru elaborarea legislației privind pacientul cu arsuri grave. Ministerul Sănătății va intensifica întâlnirile grupului de lucru. De asemenea, au existat o serie de întâlniri pe această temă cu specialiști în domeniu, ca de exemplu prof. dr. Dan Enescu sau dr. Ileana Boiangiu sau cu managerul Spitalului de Urgență pentru Chirurgie Reparatorie și Arsuri București.

„Întreaga problematică a pacientului cu arsuri grave este o prioritate a actualei echipe. În grupul de lucru invităm toți reprezentanții asociațiilor care au expertiză în acest domeniu”, a mai spus Nelu Tătaru, potrivit Mediafax.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel