Tabloul lui Van Gog "Floarea-soarelui", vandalizat într-un muzeu din Londra de activiști de mediu: Au aruncat supă de roșii pe el

Nicoleta Nicolau |
Data actualizării: | Data publicării:

Doi activiști ecologiști de la "Just stop oil" au aruncat cu supă de roșii pe celebrul tablou al lui Van Gogh de la National Gallery din Londra, murdărind opera evaluată la aproximativ 80 de milioane de euro.

Supa de roșii contra unul dintre cele mai cunoscute tablouri ale lui Van Gogh. S-a întâmplat la Galeria Națională din Londra. Presa britanică a relatat acest lucru, iar ceea ce s-a întâmplat a fost filmat și mai multe videoclipuri au apărut pe internet.

"Floarea-soarelui" este lucrarea lui Vincent Van Gogh "vizată" de doi tineri activiști de mediu implicați în campania de protest anti-petrol "Just Stop Oil". Aceștia au aruncat un lichid - supă de roșii, potrivit primelor informații - în celebra operă (protejată de sticlă) expusă la National Gallery din Londra.

"Floarea-soarelui" de la National Gallery este una dintre cele cinci versiuni ale aceleiași teme pictate de artistul olandez, iar pânza de la Londra are o valoare estimată la 80 de milioane de euro. Cei doi activiști responsabili de această acțiune au intrat în muzeu purtând tricouri albe pe care scria "Just Stop Oil" (Opriți petrolul) și apoi au aruncat cu conținutul a două cutii de supă în tabloul lui Van Gogh.

Tabloul lui Van Gog "Floarea-soarelui", vandalizat într-un muzeu din Londra de activiști de mediu

 

Activistele și-au scos jachetele pentru a dezvălui tricouri Just Stop Oil înainte de a se lipi de peretele de sub opera de artă, care este una dintre cele mai importante comori ale galeriei.

Ulterior s-au lipit de perete cu câte o mână fiecare, sub lucrarea mâzgălită, și au fost filmați cu conservele de supă deschise în cealaltă mână. După ce a făcut fapta, Phoebe Plummer, unul dintre activiști, a strigat: "De ce vă pasă mai mult? Artă sau viață? Sunteți mai interesați să protejați un tablou sau planeta?", reconstituiește presa britanică.

"Valorează mai mult decât mâncarea? Mai mult decât justiția? Sunteți mai preocupați de protecția unui tablou sau de protecția planetei și a oamenilor noștri?

Purtătorul de cuvânt al Just Stop Oil explică de ce activiștii au aruncat cu supă în floarea-soarelui lui Van Gogh:  "Criza costului vieții face parte din criza costului petrolului, combustibilul este inaccesibil pentru milioane de familii înfrigurate și înfometate. Nu-și permit nici măcar să încălzească o conservă de supă".

 Au aruncat supă de roșii pe tabloul de 80 de milioane de euro

 

Personalul Galeriei Naționale a evacuat rapid sala. Galeria a confirmat între timp că tabloul nu a suferit daune precizând într-o declarație că, după ce protestatarii au aruncat "ceea ce pare a fi supă de roșii" peste tablou, "sala a fost evacuată de vizitatori și a fost chemată poliția". Ofițerii se află acum la fața locului". Rama a suferit unele daune minore, dar tabloul este nevătămat".

În ultimele două săptămâni, grupul a organizat proteste de tip "sit-down" pe străzile din centrul Londrei, înfuriind șoferii și navetiștii, dar acțiunea de vineri a părut a fi o escaladare a tacticilor sale.

Poliția Metropolitană din Londra a intervenit și a anunțat că i-a arestat pe cei doi activiști pentru "agresiune agravată".

Campania "Just Stop Oil", lansată împotriva pașilor înapoi în politica climatică imputată guvernului lui Liz Truss, se desfășoară de câteva zile în Marea Britanie cu diverse acțiuni împotriva locurilor și a transportului public.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel