Tánczos Barna: Până la sfârșitul anului 2026 vom avea 56.700 ha de păduri noi

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Tánczos Barna: Până la sfârșitul anului 2026 vom avea 56.700 ha de păduri noi
Tánczos Barna: Până la sfârșitul anului 2026 vom avea 56.700 ha de păduri noi

Ministrul Mediului Tánczos Barna a anunțat marți că a fost alocat un buget de 730 milioane de euro pentru păduri prin Planul Național de Redresare și Reziliență și că până la sfârșitul anului 2026 vom avea 56.700 ha de păduri noi.

„România are nevoie de păduri noi, de păduri sănătoase, pentru că acestea reprezintă cea mai puternică armă în lupta împotriva schimbărilor climatice. De aceea, am alocat un buget de 730 milioane de euro pentru păduri prin Planul Național de Redresare și Reziliență”, a scris marți pe Facebook Tánczos Barna.

Acesta spune că au fost pregătite două scheme de ajutor, una pentru păduri noi și una pentru reîmpăduriri.

„Comisia Europeană a aprobat acum schema de ajutor de stat pentru regenerarea pădurilor degradate. Am pus bazele acestei scheme printr-o lege încă din anul 2020, iar acum se deschide posibilitatea finanțării prin PNRR. Avem, în sfârșit, un instrument puternic în lupta împotriva degradării terenurilor forestiere, prin care putem impulsiona reîmpăduririle.

Proprietarii de stat și privați pot primi granturi directe pentru refacerea pădurilor afectate în urma incendiilor forestiere, a fenomenelor meteorologice nefavorabile care pot fi asimilate unei calamități naturale, a infestărilor cu organisme dăunătoare sau a evenimentelor catastrofale”, susține ministrul Mediului.

Acesta anunță că până la sfârșitul anului 2026 România va avea 56.700 ha de păduri noi. „Avem pregătite ghidurile de finanțare și în curând le lansăm în consultare publică pentru a porni campania de împăduriri”, a mai adăugat Tánczos Barna.

 

Schemă româneasă de 100 milioane euro care sprijină regenerarea pădurilor, aprobată de CE

 

Comisia Europeană a aprobat, în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat, o schemă românească în valoare de 100 milioane de euro, menită să sprijine regenerarea pădurilor deteriorate.

Schema va fi finanțată prin Mecanismul de redresare și reziliență („MRR”), în urma evaluării pozitive, de către Comisie, a Planului de redresare și reziliență al României (PNRR) și a adoptării acestuia de către Consiliu.

Schema este menită să îi sprijine pe proprietarii de păduri să promoveze regenerarea pădurilor în zonele afectate de incendii forestiere, de fenomene climatice nefavorabile, de infestări cu dăunători și de evenimente catastrofale. Sprijinul va lua forma unor granturi directe acordate proprietarilor privați și publici de păduri, precum și asociațiilor acestora.

Citește continuarea: Schemă româneasă de 100 milioane euro care sprijină regenerarea pădurilor, aprobată de CE

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel