Schemă româneasă de 100 milioane euro care sprijină regenerarea pădurilor, aprobată de CE

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Schemă româneasă de 100 milioane euro care sprijină regenerarea pădurilor, aprobată de CE
Schemă româneasă de 100 milioane euro care sprijină regenerarea pădurilor, aprobată de CE

Comisia Europeană a aprobat, în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat, o schemă românească în valoare de 100 milioane de euro, menită să sprijine regenerarea pădurilor deteriorate.

Schema va fi finanțată prin Mecanismul de redresare și reziliență („MRR”), în urma evaluării pozitive, de către Comisie, a Planului de redresare și reziliență al României (PNRR) și a adoptării acestuia de către Consiliu.

Schema este menită să îi sprijine pe proprietarii de păduri să promoveze regenerarea pădurilor în zonele afectate de incendii forestiere, de fenomene climatice nefavorabile, de infestări cu dăunători și de evenimente catastrofale. Sprijinul va lua forma unor granturi directe acordate proprietarilor privați și publici de păduri, precum și asociațiilor acestora.

 

Schema de ajutoare se va încheia la 30 iunie 2026

 

Comisia a evaluat măsura în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat, în special în temeiul Orientărilor Uniunii Europene privind ajutoarele de stat în sectoarele agricol și forestier și în zonele rurale pentru perioada 2014-2020.

Comisia a constatat că schema este necesară și adecvată pentru a încuraja regenerarea pădurilor. În plus, Comisia a concluzionat că schema este proporțională și nu va avea efecte negative nejustificate asupra concurenței și a schimburilor comerciale din UE. Pe această bază, Comisia a aprobat schema în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat.

 

Comisia a oferit orientări și sprijin statelor membre în etapele pregătitoare ale planurilor naționale

 

Comisia evaluează cu prioritate măsurile care implică ajutor de stat cuprinse în planurile naționale de redresare prezentate în contextul Mecanismului de redresare și reziliență și a oferit orientări și sprijin statelor membre în etapele pregătitoare ale planurilor naționale, pentru a facilita implementarea rapidă a Mecanismului de redresare și reziliență.

Versiunea neconfidențială a deciziei va fi disponibilă cu numărul de caz SA.102070 în Registrul ajutoarelor de stat, pe site-ul web al Comisiei privind concurența, de îndată ce vor fi fost soluționate eventualele probleme legate de confidențialitate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel