Survol periculos al unor avioane de luptă ruseşti în Marea Baltică, denunțat de NATO

Nicoleta Baciu |
Data publicării:
Survol periculos al unor avioane de luptă ruseşti în Marea Baltică, denunțat de NATO. Sursa - pixabay.com
Survol periculos al unor avioane de luptă ruseşti în Marea Baltică, denunțat de NATO. Sursa - pixabay.com

Alianţa Nord-Atlantică a anunţat vineri că două avioane de luptă ruseşti s-au apropiat în mod periculos şi neprofesionist, la începutul acestei săptămâni, de nave NATO care navigau în Marea Baltică într-o operaţiune de rutină, transmite AFP.

Incidentul a avut loc marţi dimineaţă, când cele două avioane ruseşti s-au apropiat de nave la "o altitudine de 91 de metri şi o distanţă de 73 de metri", fără ca piloţii acestora să răspundă la comunicaţii, a declarat comandamentul naval al NATO.

"NATO a apreciat interacţiunea periculoasă şi neprofesionistă deoarece s-a desfăşurat într-o zonă de pericol cunoscută, care a fost activată pentru antrenamentul de apărare aeriană, şi din cauza altitudinii şi a proximităţii avioanelor", potrivit unui comunicat."Interacţiunea a crescut riscul unor greşeli de calcul, erori şi accidente", conform NATO.

Comunicatul informează că forţele NATO "au acţionat în mod responsabil" în acest incident, în conformitate cu reglementările maritime."NATO va răspunde în mod corespunzător oricărei interferenţe cu activitatea legală a NATO în zonă care pune în pericol siguranţa avioanelor şi a navelor noastre sau a echipajelor acestora. NATO nu caută confruntarea şi nu reprezintă o ameninţare".

Alianţa Nord-Atlantică şi-a sporit prezenţa navală în Marea Baltică şi Marea Nordului după exploziile care au afectat gazoductele Nord Stream în luna septembrie şi care, potrivit unei anchete suedeze de vineri, sunt rezultatul unor acte de sabotaj.

Forţa NATO la Marea Baltică, formată din nave olandeze, norvegiene şi daneze, a desfăşurat operaţiuni pentru a creşte cooperarea cu Finlanda şi Suedia, care sunt pe cale să se alăture alianţei. Decizia acestor ţări nordice de a renunţa la politica lor de lungă durată de nealiniere şi de a se alătura NATO a înfuriat Kremlinul. 

 

 

Gard la frontiera Finlandei cu Rusia: Construcția începe la anul şi costă 380 de milioane de euro

 

Poliţiştii de frontieră finlandezi au prezentat vineri un plan detaliat privind construcţia unui gard pentru întărirea securităţii la frontiera ţării lor cu Rusia, aflată sub tensiune după invazia din Ucraina, relatează AFP.

Cu sârmă ghimpată în partea superioară, acest gard de trei metri înălţime urmează să fie construit într-o zonă care acoperă 200 km şi va costa în total 380 milioane de euro.

Zonele în mod special sensibile vor fi echipate cu camere cu vedere nocturnă, sisteme de iluminat şi portavoci, a explicat în cadrul unei conferinţe de presă şeful proiectului din cadrul poliţiei de frontieră, Ismo Kurki.

Construcţia, împărţită în trei faze, va începe în martie 2023 prin instalarea unei bariere pilot pe trei kilometri la punctul de trecere a frontierei de la Imatra.

În funcţie de rezultatele acestei faze, a doua etapă vizează construcţia până la sfârşitul lui 2023 a încă 70 km suplimentari de gard în zonele din jurul punctelor de trecere a frontierei.

Guvernul a alocat deja în bugetul său o anvelopă suplimentară de 6 milioane de euro pentru faza pilot şi 139 de milioane pentru a doua.

Ultima fază a proiectului urmează să se încheie în 2025 sau în 2026, a declarat generalul de brigadă Jari Tolppanen. „Este cel mai mare proiect realizat vreodată de poliţia de frontieră”, le-a spus el jurnaliştilor.

 

„Avem toate motivele să ne reconsiderăm dispozitivul”



Temându-se ca Moscova să nu utilizeze migranţi pentru a exercita o presiune politică, Finlanda, candidată la NATO, şi-a revizuit în luna iulie legea privind poliţia de frontieră pentru a facilita construcţia unor bariere mai solide.

Deşi frontiera între Finlanda şi Rusia a „funcţionat bine” în trecut, războiul din Ucraina a schimbat situaţia de securitate „în mod fundamental”.

„În această situaţie, avem toate motivele să ne reconsiderăm dispozitivul”, a declarat Tolppanen pentru AFP.

Frontierele finlandeze sunt în prezent securizate în principal cu bariere uşoare de lemn, concepute în special pentru a împiedica vitele să se deplaseze.

Noile amendamente permit închiderea punctelor de trecere a frontierei şi reunirea solicitanţilor de azil în puncte specifice în caz de tentativă de intrare pe scară mare în Finlanda. Citește mai multe AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel