"Surpriza" din nota de plată, reclamată de o femeie la poliție. Ceruse să achite cu cardul

Bogdan Bolojan |
Data actualizării: | Data publicării:

O italiancă a sesizat poliția după ce i-a fost luată o taxă suplimentară pentru că a vrut să achite cu cardul la un local. Imediat a fost pornită o anchetă.

Totul s-a întâmplat într-un restaurant din regiunea Veneția: cazul a fost reclamat de o doamnă, care s-a arătat surprinsă și supărată de ceea ce a pățit.

Femeia și-a comandat un mic dejun italian clasic: cappuccino și brioșă. La final, aceasta a cerut să plătească cu cardul. Doar că nota de plată a fost diferită de ceea ce și-a imaginat: 2 euro pentru un cappuccino, 1,50 pentru o brioșă, 20  de cenți pentru serviciul la masă, dar și un euro ca suprataxă pentru că a plătit cu cardul. Totul a fost scris negru pe alb, într-adevăr, tipărit pe bonul fiscal: „Serviciu plată card 1 euro”. Total: 4,70 euro.

Femeia, supărată, după ce a încercat să obțină o explicație plauzibilă de la proprietarul care nici n-a vrut să audă de plângerea ei, a considerat că este bine să reclame totul la Comandamentul Poliției Locale. Și de aici a început o verificare a Autorității de Concurență și Piață, care a dus la o amendă de 2000 euro pentru patron. 


Proprietarul barului, sancționat cu amendă


"Pe lângă încălcările din Codul Consumatorului - explică șeful Poliției Locale, Paolo Carestiato, interzicerea aplicării unei suprataxe celor care plătesc cu cardul electronic este interzisă și de directiva europeană PSD2 (Serviciul de Plăți). Directiva II), transpusă în sistemul nostru prin Decretul Legislativ 218 din 15 decembrie 2017. Autoritatea de Concurență emite circulare și transmite comunicări, inclusiv prin intermediul asociațiilor comerciale, prin care reamintește tuturor comercianților, inclusiv micilor vânzători de bunuri și servicii, interdicția de a aplica o suprataxă în momentul folosirii cardurilor. 

În funcție de câte ori se repetă contravenția și de amploarea activității, poate costa scump comercianții, după cum subliniază însuși comandantul. „Sancțiunile pentru nerespectarea interdicției impuse de autoritate, variază de la minim 2000 euro până la maxim 5 milioane de euro și depind de o serie de factori precum gravitatea, frecvența comportamentului și numărul. consumatorilor implicați". 

Despre acest lucru a vorbit și președintele asociației Confcommercio San Donà-Jesolo, Angelo Faloppa:

"Îmi pare rău să aud că unii colegi ajung în astfel de situații, dar legea este clară și nu poți ocoli sau inventa anumite comisioane. În ceea ce privește plata cu cardul de debit, ceea ce facem ca asociație este să intervenim pentru a încerca să reducem costul taxelor. Regulile trebuie respectate, fără dar și poate". 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel