Sucul "Fanta", mai prost în România decât în vestul Europei? Protecția Consumatorului: "Au fost depistate concentrații diferite"

Bogdan Bolojan |
Data publicării:

ANPC susține că sucul Fanta comercializat în România ar fi la un standard inferior față de cel din vestul Europei și a solicitat verificarea produsului. 

România a solicitat verificarea etichetelor a trei produse ,,Fanta'' în toate statele Uniunii Europene pentru depistarea practicii comerciale incorecte a calităţii diferenţiate. Este vorba despre sucurile ,,Fanta portocale'', ,,zero zahăr'' şi ,,lămâie'', în care, potrivit Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, au fost depistate concentraţii foarte diferite dintr-un anumit ingredient în funcţie de statul în care sunt comercializate aceste produse.

ANPC menţionează într-un comunicat că, în cazul în care se va stabili că a fost încălcată legislaţia la nivel transfrontalier, se va proceda la sancţionarea dublului standard. Aceasta implică amendă contravenţională în cuantum de până la 4% din cifra de afaceri a companiei producătoare şi distribuitoare, ceea ce, doar în cazul României, s-ar putea ridica la peste 20 de milioane de euro.

Fanta cu dublu standard? Mesajul lui Horia Constantinescu

Preedintele ANPC, Horia Constantinescu spune că românii trebuie să fie tratați la fel. 

“Transmit un mesaj ferm tuturor producătorilor, distribuitorilor şi comercianţilor care au la vânzare produse în mai multe ţări europene: Suntem toţi egali, avem aceleaşi drepturi şi trebuie să fim respectaţi la fel! Vom continua acţiunile, până ne vom face înţeleşi. Indiferent de numele şi mărimea operatorului economic, ANPC şi eu personal vom face tot ceea ce ne stă în putinţă pentru ca drepturile Dvs., în calitate de cetăţeni europeni, să fie respectate!”, a spus Horia Constantinescu. 

"În cursul analizelor etichetelor acestor produse comercializate pe teritoriul UE, în cazul produsului Fanta Portocale cu zahăr sau cu zahăr/îndulcitori, conţinutul de suc de portocale este următorul:

- sub 5 %, în 3 state membre,

- 5%, în 13 state membre,

- 6 %, în 4 state membre,

- 8 %, în 3 state membre,12 %, în 2 state membre,20 %, în 2 state membre.

România se află în lista celor 13 state cu conţinut de portocale de 5%.

În cazul produsului Fanta Portocale Zero Zahăr (cu îndulcitori) conţinutul de suc de portocale diferă astfel:

3%, în 10 state membre,4%, în 5 state membre,7%, în 2 state membre,8 %, într-un stat membru,12 %, într-un stat membru.România se află în lista celor 10 state membre.

În cazul produsului Fanta Lămâie (cu îndulcitori), acesta are conţinutul de suc de lămâie diferit, astfel: 1 %, în 3 state membre

3%, în 5 state membre6%, în 4 state membre12 %, într-un stat membru," mai arată protecția Consumatorului. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel