SUA vor furniza Ucrainei sisteme avansate de lansatoare de rachete, însă Biden pune o condiție: Să nu fie folosite pentru atac în Rusia

Liviu Ludovic |
Data publicării:

Satele Unite "vor furniza ucrainenilor sisteme de rachete şi muniţii mai avansate, care le vor permite să lovească cu mai multă precizie ţinte cheie de pe câmpul de luptă din Ucraina", a scris preşedintele Joe Biden într-un articol pentru New York Times, publicată marţi, transmite miercuri AFP. 

Un înalt oficial de la Casa Albă a clarificat într-o discuţie cu presa că este vorba despre sisteme de rachete de artilerie de mare mobilitate HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System), adică lansatoare de rachete multiple, montate pe blindate uşoare.

El a indicat că echipamentele trimise armatei ucrainene ar avea o rază de acţiune de aproximativ 80 de kilometri. Aşadar, nu sunt sisteme cu rază foarte lungă de acţiune, de câteva sute de kilometri. Aceste echipamente fac parte dintr-o componentă nouă, mai mare, a asistenţei militare americane pentru Ucraina, în valoare totală de 700 de milioane de dolari, despre care urmează să fie publicate detalii miercuri.

Afirmând că doreşte ca Ucraina să fie "în cea mai puternică poziţie posibilă" în cazul unor negocieri cu Rusia, preşedintele american a ţinut să precizeze:"Nu încurajăm Ucraina şi nu oferim Ucrainei mijloacele de a lovi în afara graniţelor sale". Preşedintele Joe Biden a fost în mod constant preocupat de la începutul conflictului să nu furnizeze arme care să pună Statele Unite într-o situaţie de cobeligeranţă alături de Ucraina.

În articolul apărut în New York Times, preşedintele democrat mai asigură, într-un moment în care armata ucraineană se confruntă cu o ofensivă rusă extrem de intensă în estul ţării, că "nu va face presiuni asupra guvernului ucrainean, în privat sau în public, pentru a face concesii teritoriale".

Forţele ruse au obiectivul declarat de a controla întregul mare bazin minier al Donbasului asupra căruia forţele separatiste pro-ruse susţinute de Moscova au preluat controlul parţial în 2014. Marţi, militarii ruşi cucerit o mare parte a oraşului strategic Severodoneţk.

Ucrainenii au solicitat de ceva timp lansatoare de rachete care să le permită să lovească în profunzime poziţiile forţelor ruse şi, în acelaşi timp, să îşi plasează bateriile mai departe de front.

Congresul american a deblocat recent un nou ajutor, în valoare de 40 de miliarde de dolari, pentru a finanţa furnizarea de armament Ucrainei.

Lupte grele în Severodonetsk. Rușii avansează spre centrul orașului

 

Militarii ruși avansează spre centrul orașului Severodonetsk în urma unor lupte grele, anunță oficiali ucraineni, citați de Sky News.

Trupele rusești avansează încet spre centrul orașului Severodonețk, în estul regiunii ucrainene Luhansk, a declarat guvernatorul regional Serhiy Gaidai.

Acesta a mai spus că ucrainenii care apără orașul nu riscă să fie încercuiți, deoarece se pot retrage la Lysychansk, care se află tot în regiunea Luhansk, de cealaltă parte a râului.

Orașul este în ruine după ce a devenit principala țintă a armatei lui Vladimir Putin.

Primarul Oleksandr Striuk a anunțat că au rămas între 12.000 și 13.000 de civili în orașul care cândva avea peste 100.000 de locuitori. Aceștia se adăpostesc în subsoluri și buncăre pentru a supraviețui bombardamentelor rusești.

Asaltul militarilor ruși asupra Severodonetsk durează mai mult decât se credea, potrivit unui lider separatist susținut de Moscova, citat de agenția de știri TASS.

„Putem spune că o treime din Severodonetsk este deja sub controlul nostru. Dorim, înainte de toate, să menținem infrastructura orașului", a declarat Leonid Pasechnik, liderul Republicii Populare Luhansk.

În urmă cu două zile, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că toată infrastructura orașului a fost distrusă de bombardamentele rusești.

Înaintarea rușilor a fost îngreunată de existență în zonă a unor uzine chimice mari, potrivit TASS.

Orașul Severodonetsk este situat în una dintre ultimele zone din estul regiunii Luhansk care se află încă sub control ucrainean.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel