Studiu șocant în Franța: Îngrijitorii și badantele românce din Italia „importatorii“ coronavirusului în Europa, până la Suceava

Nicoleta Nicolau |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursa foto: captură diepresse.com
Sursa foto: captură diepresse.com

Observatoire du Covid-19 din Groupe d’études géopolitiques din Paris a publicat, cu actualizări zilnice, în revista online Le Grand Continent, un studiu intersant despre răspândurea noului coronavirus în Europa. Detaliile sunt extrem de intrigante, mai ales că unele concluzii vizează lucrătoii români și România.

O observație interesantă se referă la distribuția focarelor de infecție (cu referire la decese) în unele zone europene: cele mai multe sunt situate pe așa-numita „coloană vertebrală europeană" care merge din Belgia în Lombardia, cea mai importantă axă economică a Uniunii Europene.

„Sunt zone dens populate: 20% din populația Uniunii Europene locuiește acolo. Și nu numai atât: sunt zone cu mari schimburi comerciale și trafic transfrontalier", explică Giovanni Collot, redactor șef al Le Grand Continent, pentru Corriere

Există însă un alt element interesant: valul coronavirus ajunge în Europa de Est:. În județul Suceava se înregistrează o creștere semnificativă a procentului de decese. "Vorbim despre o zonă de la granița cu Moldova. Una dintre cele mai sărace din Europa. Le lipsesc medicii: în 2016, numărul medicilor la 100 mii de locuitori a fost de 225, în timp ce media națională a fost aproape de 300", notează Collot în publicația franceză Le Grand Continent.

Citește și: Italia. Badantă româncă, răpusă de coronavirus: „Ciao, Titina! Ne vei lipsi"


Astfel, urmărind harta, Collot concluzionează că, probabil, ceea ce afectează România (acolo unde există o altă zonă „la risc", aproape de Ungaria și Serbia, mai aproape de Europa) este întoarcerea, din Italia, cu precădere din Lombardia și Veneto, a lucrătorilor de sex masculin și feminin: să ne gândim, să spunem, la cei mai mulți îngrijitori (adesea lucrători „l negru“) care s-au trezit brusc fără un loc muncă.

(w670)

Poate că evoluția negativă a Coronaviruslui în Europa este astăzi „diacronia”, adică faptul că această stare de urgență afectează diferitele state în timp. Dar următoarele opțiuni de sănătate publică și „redeschidere” vor trebui să țină cont și de aceste „diferențe”.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel