Studiu: o lingură de ulei de măsline consumată zilnic, reduce riscul de a muri din cauza demenței

Ecaterina Dumitrescu |
Data actualizării: | Data publicării:

Săptămâna trecută, la Boston – SUA, a avut loc reuniunea anuală a Societății Americane pentru Nutriție, unde a fost prezentat ultimul studiu privind beneficiile consumului de ulei de măsline. Potrivit autorilor, până acum nu s-a studiat dacă uleiul de măsline are legătură cu riscul de deces din cauza demenței.

Conform noului studiului, consumul unei linguri de ulei de măsline în fiecare zi ar putea reduce riscul de deces din cauza demenței cu 28%. Anne-Julie Tessier, co-autor al cercetării, a afirmat că: „studiul întărește orientările dietetice care recomandă uleiuri vegetale, cum ar fi uleiul de măsline și sugerează că aceste recomandări nu doar sprijină sănătatea inimii, ci și potențial sănătatea creierului”. De asemenea, a mai adăugat că „optarea pentru ulei de măsline, un produs natural, în loc de grăsimi precum margarina și maioneza comercială este o alegere sigură și poate reduce riscul de demență mortală”.

Participanții la studiu au fost aproape 60.600 de femei, care au participat la Studiul de sănătate a asistentelor, pe o perioadă lungă de timp, din 1990 până în 2018 și aproape 32.000 de bărbați, care au participat la Studiul de urmărire a profesioniștilor din sănătate, efectuat în aceeași perioadă. Primul studiu a investigat factorii de risc pentru bolile cronice majore în rândul femeilor din America de Nord, în timp ce al doilea investighează aceleași probleme, dar în cazul bărbaților, anunță cnnespanol.com.

Autorii cercetării au evaluat dieta participanților, care la începutul studiului aveau în medie de 56 de ani, la fiecare patru ani. Pe o perioadă de urmărire de 28 de ani, indiferent de calitatea dietei, consumul a mai mult de jumătate de lingură de ulei de măsline pe zi a fost asociat cu un risc cu 28% mai mic de a muri din cauza demenței, în comparație cu participanții care nu au consumat niciodată sau aproape niciodată măsline de ulei. Din numărul total al pacienților, 4.749 au murit din cauza demenței, dar au avut APOE e4, cel mai puternic factor de risc genetic cunoscut pentru boala Alzheimer. Însă, a avea gena nu înseamnă că o persoană este sigură că va dezvolta boala. Se mai știe că aproximativ jumătate din cazurile de demență sunt cauzate de boli vasculare.

În același studiu, autorii au descoperit că înlocuirea uleiului de măsline cu o linguriță de maioneză sau margarină este corelată cu un risc cu 8% până la 14% mai mic de deces cauzat de demență.

Posibilele beneficii ale uleiului de măsline pentru sănătatea creierului s-ar putea datora compușilor antioxidanti care pot traversa bariera hemato-encefalică, interacționând direct creierul, afirmă Tessier.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel