Într-un studiu publicat în revista Nature Human Behavior, cercetătorii de la două universități din Texas răspund la întrebarea cum afectează utilizarea tehnologiei riscul de declin cognitiv. Studiul, o meta-analiză, a investigat ipoteza demenței digitale, care susține că utilizarea tehnologiei pe tot parcursul vieții poate crește dependența și în timp poate slăbi abilitățile cognitive.
Datele meta-analizei s-au bazat pe 57 de studii, publicate în ultimii 20 de ani, cu un număr de subiecți adulți total de 411.430, cu vârsta în medie de 68 de ani la începutul studiului, și a concluzionat că utilizarea tehnologiei este asociată cu un risc cu 42% mai mic de afectare cognitivă. Cercetătorii au inclus în definiția tehnologie: computerele, smartphone-urile, internet, e-mail și social media. În privința celei din urmă, constatările cercetătorilor sunt incerte.
Studiul are și anumite minusuri, cercetătorilor le-au lipsit detalii privind modul în care subiecții foloseau dispozitivele tehnologice și despre timpul pe care utilizatorii îl petreceau folosind-o.
În continuarea studiului, cercetătorii susțin alternativa la ipoteza demenței digitale, care este teoria rezervei cognitive, precizează cnn.com. Această teorie susține că expunerea la activități mentale complexe duce la o bunăstare cognitivă mai bună la vârsta înaintată.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News