Studiu CES: Românii și grecii, printre europenii prea săraci să meargă într-o vacanță

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Studiu CES: Românii și grecii, printre europenii prea săraci să meargă într-o vacanță
Studiu CES: Românii și grecii, printre europenii prea săraci să meargă într-o vacanță

Aproximativ 28% dintre cetăţenii Uniunii Europene nu îşi permit să meargă într-o vacanţă timp de o săptămână, arată un studiu al Confederaţiei Europeane a Sindicatelor (CES).

În rândul persoanelor care trăiesc în risc de sărăcie, adică cu mai puţin de 60% din venitul mediu, Grecia este în cea mai proastă situaţie, în condiţiile în care 88,9% din persoanele ameninţate de sărăcie nu îşi permit să plece o săptămână în vacanţă. Urmează, în ordine, România (86,8%), Croaţia (84,7%), Cipru (79,2%) şi Slovacia (76,1%), a precizat CES, potrivit Agerpres.

În cifre absolute, cel mai mare număr de persoane în această categorie se regăseşte în Italia - 7 milioane de persoane, Spania - 4,7 milioane, Germania - 4,3 milioane, Franţa - 3,6 milioane, Polonia - 3,1 milioane şi România - 3,077 milioane de persoane.

Mulţi dintre europenii cu venituri mai mici de 60% din medie sunt şomeri sau pensionari, dar acest grup include şi milioane de muncitori plătiţi cu salarii mici, în special cei care câştigă salariu minim legal.

 

În România, 86,8% dintre cei care sunt supuşi riscului sărăciei nu pot să plece în vacanţă

 

O analiză a datelor Eurostat arată că inegalităţile în materie de concedii între cei mai săraci muncitori şi ceilalţi au crescut în 16 state membre pe parcursul ultimului deceniu. De exemplu, în România, 86,8% dintre cei care sunt supuşi riscului sărăciei nu pot să plece în vacanţă, comparativ cu 46,7% pentru cei cu venituri de peste 60% din medie. Acest decalaj de 40,1 puncte procentuale a crescut cu 17,1 puncte procentuale începând din 2010. Este vorba de cea mai mare creştere a decalajului înregistrată în ultimul deceniu în rândul statelor membre.

„Creşterea inegalităţii în materie de vacanţe arată că beneficiile creşterii economice în Europa de-a lungul ultimului deceniu nu au fost împărţite corect”, a declarat Secretarul General Adjunct al CES, Esther Lynch.

 

17 state membre UE au un salariu minim legal mai mic de 60% din salariul mediu naţional

 

Confederaţia Europeană a Sindicatelor militează pentru întărirea unei propuneri de directivă europeană cu privire la salariile minime adecvate, care ar urma să fie examinată de Parlamentul European după vacanţa de vară. Confederaţia sindicală pledează pentru introducerea unui “prag decent” care ar garanta că salariile minime legale nu vor putea fi mai mici de 60% din salariul mediu şi 50% din salariul mediu al oricărui stat membru.

În prezent, 17 state membre UE au un salariu minim legal mai mic de 60% din salariul mediu naţional.

Propunerea de directivă europeană prevede reguli obligatorii pentru cele 21 de state UE care au deja un salariu minim pentru a favoriza creşterea lor, dar nu fixează un prag minim uniform la nivel european. De asemenea, nu obligă introducerea unui salariu minim în cele şase state care nu dispun de aşa ceva (Austria, Cipru, Danemarca, Finlanda, Italia şi Suedia).

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel