Strugurii costă cât aurul în supermarketurile din Spania: costul lor a crescut cu până la 227% în două luni

Nicoleta Baciu |
Data publicării:
Strugurii la prețul aurului în supermarketurile din Spania, costul lor a crescut cu până la 227% în două luni. Sursa - Pexels
Strugurii la prețul aurului în supermarketurile din Spania, costul lor a crescut cu până la 227% în două luni. Sursa - Pexels

Tradiția de a mânca doisprezece boabe de struguri în noaptea de Revelion va fi mult mai scumpă în acest an în Spania. Prețul strugurilor din supermarketuri a crescut cu până la 227% în ultimele două luni , potrivit unei analize realizate de Facua-Consumidores en Acción.

Tradiția de a mânca doisprezece boabe de struguri în noaptea de Revelion va fi mult mai scumpă în acest an. Prețul strugurilor din supermarketuri a crescut cu până la 227% în ultimele două luni, potrivit unei analize realizate de Facua-Consumidores en Acción.

Această monitorizare de către organizația de consumatori indică, de asemenea, că acest produs este cu până la 44% mai scump în decembrie 2023 decât anul trecut, în ciuda reducerii TVA-ului, scrie 20minutos.es.

Mai exact, raportul reflectă că la Aldi, pachetul de 500 de grame de struguri fără semințe marca El Mercado costa în octombrie pentru 1,19 euro. Deja în noiembrie, prețul său a crescut la 3,19 euro, în timp ce în decembrie a ajuns la 3,89 euro. Creșterea prețului acestui produs în acest lanț german a fost de 227% în doar două luni.

În Alcampo, punga de 500 de grame de struguri albi fără semințe era de 1,79 euro în octombrie, în timp ce în noiembrie a ajuns la 1,92, iar în decembrie la 3,00 euro, adică o creștere de 67%. 

În Mercadona, creșterea în aceeași perioadă a fost de 56% (de la 1,75 la 2,73 euro); în Eroski - de 56,3% (de la 1,74 la 2,72 euro) și în Lidl - de 53,7% (de la 1,69 în octombrie la 2,69 euro în decembrie).

La Carrefour,  același pachet de struguri era de 1,84 euro în octombrie, a urcat la 2,25 în noiembrie, ajungând la 2,65 euro în decembrie (o creștere de 44%).

 

Organizația pentru protecția consumatorilor solicită deschiderea unei anchete

 

Având în vedere aceste majorări, organizația pentru protecția consumatorilor a reamintit că „strugurii, ca și restul fructelor și a altor alimente de bază, au TVA redus în prezent de la 4 la 0% . „Potrivit decretului lege prin care este în vigoare această măsură, niciunul dintre aceste produse nu poate crește prețul decât dacă este justificat de o creștere a costurilor”, a asigurat el. 

Cu toate acestea, Facua a cerut  Ministerului Drepturilor Sociale, Consumului și Agendei 2030 să deschidă o anchetă pentru a stabili dacă marile lanțuri de distribuție încalcă legea prin aplicarea unor creșteri de preț la alimentele afectate de reducerea TVA, cum este cazul strugurilor. Președintele Guvernului, Pedro Sánchez, a anunțat deja prelungirea reducerii TVA la alimente până în iunie 2024.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel