„Start Up Nation Diaspora” a ajuns la final. Peste 1.600 de români din străinătate s-au înscris și vor să-și deschidă în țară o afacere

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

Termenul de depunere a proiectelor pentru programul „Start Up Nation Diaspora” s-a încheiat, luni seară. S-au înscris peste 1.600 de români din străinătate care au, sau vor să-și deschidă în țară o afacere.

Doar o mie dintre ei vor primi, însă, până, la 200.000 de lei finanțare nerambursabilă din fonduri europene. Cei mai mulți vor să își deschidă vopsitorii, spălătorii, florării, diverse magazine și restaurante.

Lucian este unul dintre cei 1.648 de români care s-au înscris în programul „Start Up Nation Diaspora”. Locuiește în Italia de 16 ani împreună cu familia și își dorește să se întoarcă în țară. Vrea să își deschidă un magazin cu produse bio la Galați. Deși a întâmpinat mai multe probleme, speră să primească banii pentru a pune pe picioare afacerea.

„Am așteptat trei luni și jumătate, un singur răspuns, pe când se depun dosarele. E foarte greu, și acum la fel, nu știm nimic care sunt pașii următori, nu ni se zice”, spune Lucian Pricop, antreprenor, la Știrile PRO TV.

Și Laurențiu ar vrea să revină din Anglia, unde a plecat în 2014.

„Am zis cu atât mai mult e un ajutor dacă pot face ceva cu fondurile astea de la start-up nation. Un atelier de structuri metalice. Încerc să intru pe piața de structuri metalice, ca și suport pentru panourile fotovoltaice”, spune Laurențiu Șerban, antreprenor.

 

Bugetul total alocat de statul român este de 200 de milioane de lei

 

Pentru acest program, bugetul total alocat de statul român este de 200 de milioane de lei. Însă, dintre cele 1.648 de persoane care s-au înscris, doar 1.000 vor primi 200.000 de lei pentru proiectul depus.

Este vorba de români care au îndeplinit toate condițiile stabilite de program și au punctajul necesar obținerii unui loc în clasament. S-au putut înscrie, printre altele, persoanele care aveau firmele înființate după 1 ianuarie 2020 și care au demonstrat că au rezidență în alt stat în ultimele 12 luni până la momentul înscrierii.

„După afișarea listei aplicanțiilor în funcție de punctajele obținute în mod automat în urma criteriilor de departajare, urmează perioada de evaluare administrativă și de eligibilitate, făcută de către colegii mei din agențiile teritoriale pentru IMM, urmând ca până la finalul anului 2022 să semnăm și acordurile de finanțare”, a precizat Claudia Taină, directorul general al Direcției Anteprenoriat și Programe de Finanțare, conform sursei citate.

Cu banii primiți, românii își pot deconta aparatura și utilajele cumpărate, dar și alte cheltuieli, cum ar fi salariile, chiriile și utilitățile.
Inițial, ultima zi de depunere a proiectelor a fost 1 septembrie însă, ca să aplice mai multe persoane, autoritățile au prelungit perioada de înscriere cu încă o lună.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel