Speriați de facturi, românii au început să stingă becurile. Măsuri la Aeroportul din Otopeni pentru a economisi energie

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

Terorizaţi de facturile mari la energie, românii au început să stingă becurile și să folosească mai puțin aparatura din casă.

Potrivit Institutului Naţional de Statistică, în primele opt luni ale acestui an, consumul de energie electrică a scăzut cu peste cinci procente, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Nu numai persoanele fizice, ci și companiile și-au redus activitatea ori au luat diferite măsuri pentru a tăia din costuri.

 

Măsuri la Aeroportul din Otopeni pentru a economisi energie

 

Pentru a reduce din consumul de energie, reprezentanții Aeroportului Henri Coandă au oprit aerul condiționat în anumite săli, informează Știrile PRO TV. În plus, în parcarea exterioară, jumătate din becuri sunt stinse, iar iluminatul este oprit pentru zonele exterioare ale clădirii. În interior, angajații sunt obligați să oprească lumina din birouri, atunci când termină programul.

La fel se întâmplă în majoritatea companiilor și instituțiilor publice. Mare parte dintre măsuri au fost luate doar în ultima perioadă.

Potrivit datelor INS, consumul final de energie electrică a scăzut cu 5,3% în primele opt luni ale acestui an, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

 

Cum diferă consumul de energie față de anul trecut

 

Cel mai mult, scăderea se vede la nivelul populației, unde consumul a scăzut cu aproape opt procente.

O scădere de 4,5% s-a înregistrat și în economie. Practic, firmele și-au mai redus din activitate sau au aplicat diferite măsuri pentru a reduce din costuri. Multe dintre clădirile de birouri, de exemplu, au oprit luminile exterioare în timpul nopții.

Pe de altă parte, iluminatul public a înregistrat o creștere cu aproape patru procente. Asta și pentru că rețeaua încă folosește becuri clasice.

Facturile la energie electrică vor ajunge cu întârziere în perioada următoare, iar oamenii au fost prudenți. Mai mulți furnizori și-au anunțat deja clienții că își adaptează sistemele informatice, după ce plafonul pentru consum a fost modificat.

„Nu au venit facturile la energie, când nu vin te aştepţi la surprize negative. Ai văzut facturile mai mari și la gaz și la energie și la combustibi. Evident, compprtamentul consumatorului va fi în primă fază reducerea consumului – becuri, întrerupătoare”, spune Adrian Mitroi, profesor de finanțe, potrivit sursei citate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel