Spania. Șase luni de închisoare pentru un agent care s-a plâns de "mirosul urât" al unui superior

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Spania. Șase luni de închisoare pentru un agent care s-a plâns de "mirosul urât" al unui superior
Spania. Șase luni de închisoare pentru un agent care s-a plâns de "mirosul urât" al unui superior

Curtea Supremă a confirmat pedeapsa de șase luni și jumătate de închisoare și plata a 300 de euro aplicată unui agent al Gărzii Civile din Chipiona (Cadiz) pentru că a insultat un superior împotriva căruia, într-o scrisoare, a exprimat expresii precum "nu era foarte curat" și emana un "miros urât". 

Destinatarul era un comandant al institutului armat care a fost numit instructor al mai multor dosare disciplinare deschise agentului pentru presupusa săvârșire a unei abateri disciplinare.

"De fiecare dată când s-a prezentat în calitate de instructor, a făcut-o într-o manieră neglijentă și necurățată, cu un miros urât și cu pete de transpirație destul de neplăcute sub ambele brațe, pătând astfel întregul prestigiu al acestui corp și având un miros urât, fiind destul de neplăcut pentru îngrijirea celor încarcerați", spunea agentul în scrisoarea supusă controversei.

 

Închisoare de jumătate de an și amendă pentru un agent care s-a plâns că un comandant „pute”

 

Pentru aceste expresii, cel de-al doilea tribunal militar teritorial din Sevilla l-a considerat "autorul unei infracțiuni consumate de insultare a unui superior în modalitatea lui de insultă în scris" la comandă și l-a condamnat în 2021 la șase luni și jumătate de închisoare, suspendarea din funcția publică în acest timp și plata a 300 de euro către actualul locotenent-colonel.

Acum, Camera Militară a Curții Supreme a confirmat această sentință și a respins recursul agentului, care a invocat o eroare în aprecierea probelor, deoarece instanța nu a luat în considerare apărarea completă a anomaliei sau a alterării psihice. Pentru magistrați, "motivul invocat este nefezabil", întrucât apărarea a introdus "o chestiune care a rămas în afara controversei" în fața instanței care a judecat faptele, astfel că acum nu mai poate fi invocată în fața Curții Supreme.

Faptele datează din 2017, când agentul, aflat la Chipiona și însărcinat cu zona de violență de gen, a primit ordin de a reduce riscul unei tinere care raportase amenințări cu moartea și agresiuni din partea iubitului său, lucru pe care acesta l-a refuzat, potrivit procedurilor la care a avut acces Efe.

 

Comandantul rușinat peste măsură de acuzațiile agentului

 

Acest bărbat, care a fost reținut, a amenințat, de asemenea, gardianul civil și a provocat pagube vehiculului acestuia, pentru care a cerut superiorilor săi să activeze protocolul de protecție pentru agenții de poliție, potrivit acuzațiilor făcute de avocatul său înainte de arestare. 

Agentul, se mai arată în scrisoare, că a suferit o situație de "hărțuire și demolare", cu deschiderea unor dosare disciplinare pentru "abateri foarte grave" pentru refuzul lui de a se supune unor examene medicale, majoritatea arhivate.

A decis să îl descalifice pe comandant, căruia i-a adresat o scrisoare în care, pe lângă enumerarea motivelor de descalificare, se plângea că "pentru simplul fapt de a fi comandant" nimeni nu l-a acuzat de "lipsa corespunzătoare a codului disciplinar militar pentru neglijarea curățeniei personale și a însăși imaginii acestui onorabil Corp al Gărzii Civile".

La rândul său, comandantul a afirmat "că s-a simțit atacat în onoarea și demnitatea sa" și că "un număr nedeterminat de persoane între subordonați și șefi ai Comandamentului din Cadiz" au avut acces la scrisoare.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel