Spania s-a săturat de migranți: Refuz categoric. Catalonia, decizie

Narcis Popa |
Data publicării:

 Şeful executivului regional catalan a propus marţi ca nava umanitară Aquarius şi cei 141 de migranţi de la bordul ei să acosteze în regiunea sa (nord-estul Spaniei), în timp ce guvernul de la Madrid s-a arătat reticent faţă de găzduirea, din nou, a navei pe ţărmurile spaniole, relatează AFP. 

Quim Torra a indicat într-un mesaj difuzat pe Twitter că Aquarius ar putea opri în porturile din staţiunile balneare Palamos, Vilanova sau St. Carles de Rapita şi că a făcut o solicitare în acest sens către administraţia regională însărcinată cu gestiunea porturilor publice din Catalonia. 

"Catalonia va fi întotdeauna un pământ deschis", a subliniat Torra. 

Spania - condusă de la 1 iunie de socialistul Pedro Sanchez - a permis la jumătatea lui iunie acostarea la Valencia a navei Aquarius, având atunci 630 de migranţi care fuseseră refuzaţi de Malta şi Italia. În prezent însă guvernul spaniol este reticent faţă de un nou gest similar, pe fondul criticilor virulente ale opoziţiei de dreapta şi al nemulţumirii autorităţilor regionale socialiste din Andaluzia (sud), principala poartă de intrare pentru migranţi, care cer creşterea asistenţei. 

Spania a devenit în acest an prima poartă de intrare în Europa a migranţilor clandestini veniţi pe mare. De la începutul lui 2018, pe ţărmurile sale au sosit peste 25.000 de migranţi în ambarcaţiuni improvizate, potrivit ultimului bilanţ al agenţiei ONU pentru migraţie, adică de trei ori mai mult decât în aceeaşi perioadă a lui 2017. Doar luni şi marţi gărzile de coastă au anunţat că au salvat peste 400 de oameni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel