Spania. Români obligați de doi conaționali să cerșească: „M-a bătut, m-a scuipat și m-a dezbrăcat să vadă dacă ascund banii“

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Doi români din Spania, care au forțat alți conaționali să cerșească pe străzi sub teroare și violență, riscă peste 7 ani de închisoare. Ei au atras români cu promisiunea unor locuri de muncă, dar apoi i-au abuzat și obligat să cerșească pentru ei, aminințându-i cu moartea.

În 2015 cei doi români - un bărbat și o femeie - erau capturați de autorități după ce s-a descoperit că ei racolau conaționali cu promisiunea unui loc de muncă dar, odată ajunși în Galicia, oamenii erau obligași să cerșească, sub troarea amenințărilor și a bătăilor.

Cazul, care a fost numit Operațiunea Flor, ajunge la final iar procurorul solicită șapte ani și jumătate de închisoare pentru fiecare dintre ei. VV și AG sunt acuzați de infracțiunea de trafic de persoane și înlesnirea exercitării cerșetoriei. Pe 7 februarie cei doi români vor fi audiați la Tribunalul Provincial din La Coruña, secția a șasea, cu sediul la Santiago

Potrivit rechizitrului, cei doi inculpați români au adus oamenii cu autobuzul, achitându-le biletul. Odată ajunși în Galiția, victimele au fost obligate să cerșească în municipii precum Noia (La Coruña), Lalín, Vilagarcía de Arousa (Pontevera) și chiar în afara Spaniei, la Braga (Portugalia); și, în principal, în Santiago de Compostela și chiar în Portugalia, în special în Braga, potrivit lavozdegalicia.es. 

Român amenințat și bătut ca să cerșească în genunchi

 

Pentru a-i supune, ei le-au spus victimelor că, dacă nu ascultă de ei, îi vor ucide și că nu le este frică de poliție. Astfel, inculpații au rămas cu toți banii pe care le-au obținut victimele cerșind și au impus chiar și „programe de lucru“ de până  la 19 ore. Victimele locuiau cu toții în condiții mizere într-o casă din Santiago, iar VV și AG se ocupau zilnic de „transportul lor“ în diferitele puncte de interes pentru a cerși, conform ABC.es.

Unul dintre martorii protejați a fost racolat de la Sibiu. Aceștia l-au astras după ce i-au oferit posibilitatea de a lucra la cules de portocale. Însă, când a ajuns la Santiago, realitatea era foarte diferită: „Pârâtul l-a obligat să cerșească în genunchi, chiar fiind amenințat și bătut. Pe lângă controlul activități, ei au păstrat toți banii obținuți cerând pomană”, se arată în rechzitoriu.

După două săptămâni a reușit să fugă. A stat trei zile în stradă, dar a fost localizat și i-au fst trimise mesaje de amenințare prin intermeidul unui terț: „Dacă nu se întoarce, o să îl caute o mașină, îl vor băga în portbagaj și o să fie bătut“. 

Româncă dezbracată, scuipată și amenințată că va fi dusă ca hrană animalelor sălbatice


O altă româncă a fost atrasă cu un presupus loc de muncă în sectorul de curățenie. Din nou, odată sosită la Santiago, realitatea era alta: Au fost obligați să le returneze costurile de transport, find obligată să cerșească. Inculpații au amenințat-o pe femeie că dacă nu obține mai mulți bani, atunci o vor dezbrăca și o vor duce pe un deal, în sălbăticie și o vor lăsa pradă animalelor sălbatice. Aceasta a povestit că unul dintre inculpați a bătut-o și a scuipat-o, considerând că încasările sunt insuficiente. El a dezbrăcat-o chiar pentru a se asigura că nu ascunde vreo parte din câștig, înregistrâd totul.

Pentru procuror, aceste evenimente, care au durat din februarie 2014 până în mai 2015, constituie o infracțiune de trafic de persoane și solicită pentru inculpați 7 ani și jumătate de închisoare. totodtă, fiecare dintre victime trebuie să primească 3000 de euro cu titlul de daune morale.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel