Spania. Româncă acuzată că și-a răpit fetițele de lângă tată: „Le-am dus la aeroport, în urmă cu 7 ani, și nu s-au mai întors!”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Spania. Româncă acuzată că și-a răpit fetițele de lângă tată: „Le-am dus la aeroport în urmă cu 7 ani și nu s-au mai întors!”
Spania. Româncă acuzată că și-a răpit fetițele de lângă tată: „Le-am dus la aeroport în urmă cu 7 ani și nu s-au mai întors!”

Antonio M. este de șapte ani în căutarea fiicelor sale pe care susține că partenera lui, o româncă pe nume Simona, le-ar fi răpit. Cunoscutul constructor murcian, care așteaptă o decizie a Curții Supreme de eliberare din închisoare pentru o infracțiune de înșelăciune, spune că se află într-o stare delicată de sănătate.

Antonio și-a dus cele două fetițe și pe partenera sa la aeroportul din Valencia. Era 15 august 2015 și micuțele Rocío și María aveau 7, respectiv 4 ani. Cele trei plecau o lună în vacanţă în România, dar Antonio a ales să stea acasă din cauza fricii de avioane, spune el. În timp ce se fetele se bucurau de vară, el pregătea întoarcerea la școală pentru micuțe.

Cu toate acestea, pe 16 septembrie a acelui an, Antonio nu avea să meargă să-i ia de la aeroportul din Valencia. Nu că n-ar fi vrut, ci că n-ar avea pe cine să primească acolo. Partenera lui, Simona, i-a transmis un mesaj clar cu câteva ore înainte de a trebui să se întoarcă în Murcia: „Fetele nu se vor mai întoarce niciodată”. Greața și amețeala pe care Antonio le-a simțit în acel moment sunt incomparabile cu simțurile în orice alt moment din viața acestui constructor murcian, cunoscut în popor sub numele de „El Melonero”, și care în anii „boom-ului” imobiliar a fost unul dintre cei doi parteneri ai promotorului Trampolín Hills. 

De atunci, Antonio, locuitor din Balsicas (Murcia), nu a încetat să încerce să afle unde sunt fiicele lui și să le revadă. Instanțele spaniole și române sunt de acord cu el, dar, potrivit lui, „fetele continuă să fie răpite de mama lor, probabil într-un oraș din România”.

Antonio spune că are o sănătate precară: coronavirusul pe care l-a avut în urmă cu câteva luni, subliniază el, îl lasă fără voce din când în când și de aceea nu se poate exprima. 

 

Calvarul lui Antonio nu are limite

 

Calvarul lui Antonio nu pare să aibă limite. La răpirea fiicelor sale trebuie adăugate dosarele penale deschise împotriva lui pentru o presupusă infracțiune de înșelăciune, de pe vremea când era constructor în epoca de aur a cărămizii.

Tribunalul Provincial din Murcia l-a condamnat la cinci ani de închisoare pentru că a fraudat o duzină de familii britanice cu vânzarea de locuințe din districtul murcian Gea și Truyols, însă Curtea Supremă va decide. El este calm în acest caz.

În ceea ce le privește pe fiicele sale, nimeni nu i-a dat explicații. Mama fetelor a susținut că în Spania nu aveau mijloace de trai și de aceea a luat fetițele. Totuși, a câștigat toate procedurile legale deschise, a câștigat în Spania și în România. 

A mutat cerul și pământul. El a vorbit chiar și cu Mario Rajoy, care i-a promis ajutorul său dacă instanțele îi vor da dreptate. Dar plecarea sa din Guvern l-a lăsat fără ajutor.

Fiecare încercare a fost nereușită pentru un tată care vorbește la celălalt capăt al telefonului printre lacrimi. Familia lui i-a cerut deja să renunțe la luptă, dar el rezistă. Spune că lângă el îl are doar pe Joaquín Amills, președintele asociației SOS Disappeared.

Singura lui speranță este ca fiicele lui să se întoarcă într-o zi în Spania să le caute și să-l facă bunic. „Timpul meu a trecut, dar lasă-mă măcar să-i sun, să vorbesc cu ei de ziua lor”, spune un tată disperat.

 

Amenințat și refugiat în ambasadă

 

Simona a fost partenera lui Antonio. Ambii aveau două fete și ea a decis să plece în România cu cei mici în 2015. Singura scuză pe care a dat-o a fost că fetele nu își puteau menține un nivel de trai adecvat în Spania și „că le-a născut și sunt ale ei”.

Anul 2017 a sosit plin de speranțe pentru Antonio. Instanțele spaniole i-au dat dreptate. Chiar și Curtea Supremă București făcuse la fel. Pe 3 aprilie ar trebui să meargă după cele mici în țara natală a soției sale. Avea în mână un ordin de repatriere pentru fete, dar Antonio nu a putut să-l ducă la îndeplinire din cauza a ceea ce i s-a întâmplat în România la sosire.

„Am 1,67 metri înălțime și cântăresc 61 de kilograme. Am aterizat la 7:15 dimineața, eram fericit. Când am ajuns la locul de unde trebuia să iau fetele, niște străzi neasfaltate, erau patru băieți și au sărit pe mine. Mi-au vorbit în română, pe care nu știu să o vorbesc, dar nu cred că mi-au făcut complimente în timp ce își atingeau zona pubiană. I-am spus traducătorului să sune te rog poliția”, povestește Antonio.

Între timp, avocații se certau. Antonio își amintește că și avocatul său și-a dat seama că lucrurile nu merg bine. Apoi a trebuit să sune la ambasada Spaniei pentru a cere refugiu.

„Le-am spus că nu știu unde este, dar că este în pericol. Mi-au spus direct să merg acolo repede și am făcut-o”, își amintește Antonio.

Refugiându-se în ambasadă, a fost nevoit să se întoarcă în Spania fără fiicele sale. Nu au putut face nimic, din moment ce, potrivit relatării lui, Simona nici măcar nu se prezintă la procesul împotriva ei.

Tatăl fetițelor nu stă cinci minute fără să verse lacrimi. Își cere în mod constant scuze pentru că nu poate vorbi fluent. „Serios, nu vreau să-mi pară rău, vreau doar să le văd și să le pot îmbrățișa. Mă simt foarte rău, mă simt foarte rău”.

 

Cere ajutor 

 

Antonio are o singură rețea socială: Twitter. Știe că are doar două cărți în mână: face gălăgie și cere mandatul internațional de percheziție pentru Simona. Se spune că acest al doilea pas a fost efectuat în septembrie. Prin Twitter l-a făcut pe Mariano Rajoy să răspundă. Acest lucru l-a încurajat, dar nu au reușit să-i ajute.

A fost pe 4 ianuarie 2016 când Martínez i-a cerut ajutor președintelui de atunci al Guvernului. „Antonio, te citim. Dacă credeți, discutăm această problemă prin mesaj privat. Salutări”, a răspuns oficialul.

Singurul lucru pe care îl cere acest tată este să-și poată vedea fiicele. „Vreau doar să le îmbrățișez. Într-adevăr, dacă există un mandat de percheziție și arestare pentru ea (n.r. - Simona) când sunt cu fiicele mele, aș cere să se retragă toate acuzațiile. Nu vreau rău pentru nimeni, vreau doar ca fiicele mele să mi se întoarcă”.

 

Simona și Trambuline Hills

 

Mulți din Murcia îl cunosc pe Antonio pentru alte probleme care nu au legătură cu răpirea fiicelor sale. Compania Trampolín Hills este cea care l-a adus la „famă” pe Antonio, cunoscut și sub numele de „El Melonero” sau „El Gitano”,  datorită fațetei sale profesionale anterioare, la poalele unui stand din piața săptămânală, înainte de a lua saltul către sectorul imobiliar.

Această firmă dedicată construcției, promovării și vânzării de tot felul de imobile a fost înființată în ianuarie 2015. În prezent se află în faza de lichidare, după ce a trecut prin procedura de faliment și proprietarii săi au fost judecați pentru o presupusă infracțiune de înșelăciune.

Antonio este administratorul unic al companiei falimentare din 2005. În acei ani, ca om de afaceri, a cunoscut-o pe Simona. Ea a fost unul dintre cei 34 de angajați pe care i-a avut această firmă, conform datelor de la Informa.

„Ne îndrăgostim. Lucrurile care se întâmplă. Au fost ani foarte buni. Nu m-am luptat niciodată cu ea, niciodată. Și totuși, ea a decis să ia fetele. Ea a fost femeia care m-a făcut cel mai fericit în viața mea”, spune Antonio.

În ultimii șapte ani, bărbatul nu a văzut doar cum s-au mutat fiicele sale, dar a văzut și cum au avut loc procesele împotriva companiei sale Trampolin Hills.

Despre acest subiect vorbește și „El Melonero”. „Sunt foarte calm, este proces la Madrid și este o firmă în faliment. Terenul care există este evaluat la o sumă suficientă pentru a-i plăti pe cei cărora li se datorează bani și mai și rămân”.

Această călătorie l-a devalorizat foarte mult pe un bărbat care în prezent locuiește singur și se dedică cumpărării și vânzării de mobilier second-hand, după ce s-a bucurat de un nivel de trai ridicat în anii boom-ului imobiliar. El recunoaște la începutul interviului că nu are o pregătire mai mare decât ceea ce i-a câștigat experiența de muncă, în ciuda faptului că a ajuns să înființeze o firmă de construcții de dimensiuni medii.

 

Antonio așteaptă decizia Curții Supreme

 

Antonio a fost descalificat în 2019 de Tribunalul Mercantil din Murcia. Instanța înțelege că bărbatul se face vinovat de falimentul companiei Trampolin Hills Golf Resort. În plus, trebuie să își asume 60% din deficitul care rezultă în urma lichidării societății. Împotriva acestei rezoluții din 2019 există recurs în fața instanței provinciale.

Între timp, în materie penală, Antonio așteaptă ca judecătorii de la Curtea Supremă să afle dacă va ajunge în cele din urmă la închisoare sau nu. Curtea Provincială din Murcia l-a condamnat pe Antonio la cinci ani de închisoare în urmă cu câteva luni pentru că a fraudat o duzină de familii britanice din districtul murcian Gea y Truyols cu vânzarea de locuințe.

Apărarea lui Martínez în timpul procesului s-a bazat, potrivit ziarului La Verdad, pe învinovățirea fostului său partener Rafael Aguilera Serna, pe care Curtea l-a condamnat la patru ani de închisoare.

Rămâne de văzut ce se va întâmpla în cele din urmă în instanță. Antonio este calm, spune că este nevinovat și va continua să lupte pentru a-și recupera fiicele.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel