Spania riscă haos dacă nu va prelungi starea de urgenţă, avertizează guvernul socialist

Andreea Cosma |
Data publicării:

Guvernul spaniol, minoritar, a avertizat luni opoziţia că Spania riscă să cadă într-o stare de "haos sanitar şi economic" dacă starea de urgenţă votată pentru a încetini pandemia nu va fi prelungită, informează AFP.

Guvernul condus de socialistul Pedro Sanchez, tot mai criticat pentru modul în care a gestionat criza ce a făcut până acum peste 25.000 de morţi în Spania, îi va cere miercuri parlamentului să voteze în favoarea prelungirii stării de urgenţă pentru o nouă perioadă de două săptămâni.

Adversarii îi reproşează în special o restricţionare draconică a libertăţii de mişcare. Partidul Popular (PP), principala forţă a opoziţiei, a ameninţat, prin vocea liderului său Pablo Casado, că de data aceasta se va abţine de la vot.

Sanchez nu a reuşit să-l facă pe Pablo Casado să-şi schimbe părerea, în urma unei discuţii telefonice de o oră, a anunţat ministrul spaniol al transporturilor Jose Luis Abalos. Însă "el l-a avertizat că a nu susţine prelungirea stării de urgenţă ar putea aduce Spania într-o stare de haos sanitar şi economic".

"Nu putem susţine prelungirea stării de urgenţă", a declarat liderul PP, Pablo Casado, în timpul unui interviu televizat. "Atunci când şeful guvernului spune că (...) suntem într-o fază de descreştere (a numărului de cazuri), aceasta nu pare compatibil cu a continua să li se ceară spaniolilor măsuri extraordinare împotriva drepturilor şi libertăţilor lor (...). Aceasta nu are sens", a spus Casado.

Cu toate acestea, Sanchez, care guvernează împreună cu stânga radicală Podemos, a reunit o majoritate efemeră pentru a putea ajunge la putere şi ar putea să o reunească din nou pentru a vota măsura.

Starea de urgenţă permite nu doar impunerea izolării pentru populaţie pentru a stăvili pandemia, ci este fundamentul juridic pentru măsuri precum facilitarea şomajului parţial şi interzicerea disponibilizărilor, măsuri adoptate pentru a evita ruinarea populaţiei, a subliniat Abalos.

"Pe lângă un vast sprijin din partea populaţiei (...), starea de urgenţă funcţionează şi, în calitate de ministru al sănătăţii, trebuie să vă spun că mai bine e să nu facem experienţe care ne-ar putea duce la haos", a subliniat colegul său Salvador Illa.

Spania a înregistrat în ultimele 24 de ore 164 de morţi de COVID-19, acelaşi număr ca şi în urmă cu o zi, după ce înregistrase 950 de morţi pe zi la începutul lui aprilie.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel