Spania. Povestea româncei ucisă cu sânge rece de fostul iubit: „Alina era o muncitoare neobosită, o mamă generoasă și afectuoasă”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

Alina, românca în vârstă de 37 de ani ucisă sâmbătă, 15 august, de fostul partener de viață, în La Granja, Spania, era o muncitoare neobosită, o mamă generoasă, veselă și afectuoasă, iubitoare de animale și de natură.

Despre Alina Harja, sau Ana cum o mai numeau cei care o cunoșteau, prietenii povestesc că era o mamă dedicată fiului ei în vârstă de 16 ani, o luptătoare, o persoană care muncea neobosit, o iubitoare de câini, de plajă și de natură, o femeie cu multe vise și mereu cu zâmbetul pe față.

În La Granja, șocul și furia oamenilor pentru ceea ce s-a întâmplat încă nu au dispărut. Alina a fost abordată pe stradă de fostul ei iubit, Dan Ciule, în vârstă de 42 de ani, și înjunghiată cu un cuțit în timp ce fugea pentru a-și salva viața. Apoi, bărbatul și-a tăiat gâtul cu același cuțit și a murit la spital, câteva ore mai târziu.

„Încă nu-mi vine să cred că e real ceea ce s-a întâmplat, este ceva ce vezi de obicei la televizor. Când realizez că s-a întâmplat chiar aici, lângă noi, că persoana ucisă o cunoșteam, devine totul un coșmar”, a spus Daniel Garrido, fostul ei coleg de muncă de la La Panaderia, un celebru restaurant din Real Sitio.

 

„Părea că ea n-ar mai fi dorit să termine munca…”

 

„Eram responsabil de bucătărie și la scurt timp le-am spus proprietarilor că îmi place foarte mult cum lucrează Alina. Era neobosită. Gătitul este o muncă stresantă, dar cu ea nu am avut niciodată nicio discuție. Ceea ce îi ziceam să facă, făcea și nu se supăra niciodată. Dimpotrivă, mereu avea un zâmbet pe față. Era foarte drăguță”, își amintește Daniel, care l-a cunoscut și pe partenerul ei de viață de atunci, Dan Ciule, care a devenit în cele din urmă asasinul tinerei femei. Dan Ciule lucra ca zidar, muncă pe care o completa cu ospătăria, un fel de „extra”, într-o unitate din Sitio. „Nu am avut niciun incident cu el, dar impresia mea era că ar fi fost mai bine să-l am ca prieten decât ca dușman”, a mai povestit fostul coleg al Alinei, potrivit eldiasegovia.es.

Citește și Spania. Asasinarea Alinei, românca înjunghiată de iubitul ei, Dan, a creat valuri în comunitatea unde locuia

„Uneori el o aștepta când ieșea de la serviciu, îl vedeam afară, aproape întotdeauna beat. Părea că ea n-ar mai fi dorit să termine munca…”, mai povestește Daniel, care preferă să nu vorbească despre bărbat, ci mai degrabă despre prietena lui, „care și-a iubit foarte mult fiul”, rodul unei căsătorii anterioare, precum și pe mama ei, pe care o suna în mod frecvent, în timp ce în afara serviciului, cea mai mare pasiune a ei erau plimbările în compania câinelui său, un labrador negru.

 

„Mă sună și mă amenință”

 

O prietenă a păstrat mesajele pe WhatsApp în care îi destăinuia frica ei cauzată de hărțuirea la care era supusă de Dan Ciule după ce a decis să pună capăt relației lor.

„Mi-a întors casa cu susul în jos, a făcut videoclipuri pe internet, îmi trimite mesaje în continuu, mă sună și mă amenință”, i-a scris Alina prietenei sale pe care a avertizat-o că va lipsi puțin de la serviciu pentru a merge la poliție. Și așa a și făcut.

Autorităților spaniole femeia nu le-a povestit însă de toate amenințările și agresiunile suferite din partea lui Dan Ciule, ci le-a povestit doar despre un episod recent de hărțuire din partea fostului ei partener. Întrucât mai avea cheile casei, în ciuda faptului că Alina i-a cerut de nenumărate ori să i le returneze, Dan Ciule a intrat în locuința fostei lui iubite, i-a scos hainele de prin dulapuri și i le-a aruncat prin casă, apoi a făcut fotografii li le-a încărcat pe internet. Alina a povestit aceste fapte agenților de la Guardia Civil, dar nu a depus o plângere, esențială pentru activarea procedurilor specifice de protecție.

Alina se temea pentru viața sa, vineri seară, înainte de ziua în care avea să fie ucisă, a fost însoțită acasă de unul dintre proprietarii restaurantului, iar a doua zi dimineață fiul ei de 16 ani a vrut să o conducă la locul de muncă, dar mama lui i-a spus că preferă să meargă să ducă la plimbare câinele. 

 

Sute de oameni au păstart un minut de reculegere în amintirea femeii românce

 

În ziua următoare, aproximativ 500 de oameni s-au adunat în Plaza de los Dolores pentru a condamna violența domestică și a păstra un minut de reculegere în amintirea femeii românce.

Uciderea Alinei reprezintă a treia crimă înregistrată în urma violenței domestice în Segovia din anul 2003, când s-a decis întocmirea de statistici specifice la nivel național cu privire la aceste tipuri de crime.

De atunci, în Spania au fost înregistrate 1.061 de crime comise de către parteneri sau foști parteneri de viață.

 

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel