Spania. O familie de români riscă 20 de ani de închisoare pentru exploatarea prin muncă a zece conaționali

Alexandra Curtache |
Data actualizării: | Data publicării:
Spania. Cazurile de abuz continuă să crească în Cordoba. O româncă de 25 de ani a fost înjunghiată și 12 minori sunt în risc extrem
Spania. Cazurile de abuz continuă să crească în Cordoba. O româncă de 25 de ani a fost înjunghiată și 12 minori sunt în risc extrem

O familie de români riscă 20 de ani de închisoare pentru exploatarea prin muncă a zece conaționali în Sanlúcar la Mayor. Aceștia au sosit în Spania din România cu oferte false de muncă în februarie 2020 și au ajuns să trăiască prost în Coreses (Zamora), într-un apartament fără electricitate sau apă și fără să primească un salariu pentru munca lor.

Printre cele zece victime ale românilor, se află o femeie care nu știe să scrie și să citească, un tânăr cu retard mintal moderat, o tânără cu retard mintal însărcinată. Aceste persoane au avut încredere într-un conațional, Vasile P., care le-a promis condiții mai bune de viață dacă vor merge cu el la Sevilla pentru a munci la câmp cu un salariu mai bun, conform presei locale din Sevilla.

Dar realitatea, potrivit Parchetului, nu a fost deloc așa. Vasile și cei doi fii ai săi, care sunt și ei acuzați, i-au dus la Sanlúcar la Mayor, unde au fost cazați cu toții într-o cameră cu cinci saltele pe podea și o singură fereastră fără geam și cu grilaj, "fără electricitate sau apă și în condiții sanitare precare".

Vasile P. le-a cerut documentele personale pentru "a le prelucra actele și a le regulariza situația de muncă". Potrivit Parchetului, această gestionare a determinat ca fiecare dintre muncitori să aibă o datorie de 530 de euro față de Vasile, în condițiile în care, în realitate, inculpatul nu a făcut niciodată niciun fel de acte.

 

Victimele erau prost tratate și plătite extrem de puțin

 

În declarația sa scrisă, acuzarea arată că inculpatul le-a luat cartelele de telefonie mobilă. Programul de lucru era de la opt dimineața până la ora 17:00 sau 18:00 "cu o scurtă pauză pentru o gustare". În plus, muncitorilor li se impunea o datorie de 5 euro pentru fiecare deplasare pe câmpurile unde lucrau, iar costurile de atelier ale vehiculelor folosite pentru transportul lor la culturi erau împărțite între victime.

Potrivit Parchetului, odată ajunși la ferme, Vasile a fost cel care a dat ordinele de lucru după ce a vorbit cu maistrul. Soția sa, Sorina, și fiii săi, Ionuț și Alexandru, l-au ajutat să verifice victimele. "Era normal ca aceștia să țipe la muncitori, spunându-le că sunt leneși, proști, porci etc.", se arată în acuzație.

Victimele primeau cel mult 10 sau 15 euro pe săptămână pentru a-și cumpăra mâncare, dar nu în fiecare săptămână, astfel că uneori erau nevoite să caute mâncare în containere, ceea ce făcea imposibilă strângerea de bani pentru a se întoarce în țară, ținând cont că și datoria față de Vasile era în creștere.

 

Acuzarea solicită unsprezece ani de închisoare pentru fiecare dintre cele zece infracțiuni de trafic de persoane în scopul exploatării prin muncă

 

În declarația procurorului se arată că soția lui Vasile, Sorina, se ocupa de curățenia casei, astfel că muncitorii trebuiau să îi ceară permisiunea pentru a folosi baia sau bucătăria. În decembrie 2020, reședința a fost mutată în două proprietăți, unde au fost efectuate două percheziții, iar lucrătorii au fost eliberați.

Acuzarea solicită unsprezece ani de închisoare pentru fiecare dintre cele zece infracțiuni de trafic de persoane în scopul exploatării prin muncă, deși inculpații nu vor executa mai mult de 20 de ani dacă instanța va fi de acord cu cererea, întrucât se va aplica limita maximă a pedepsei efective. De asemenea, se solicită ca inculpaților să li se interzică să se apropie la mai puțin de 300 de metri de victime timp de 15 ani. Procesul este programat pentru 23 și 26 mai la Secția a treia a Curții de Apel din Sevilla.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

16 apr 2024, 20:40 in Știri
Primar PNL, găsit spânzurat 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel