Spania. Încă o tragedie pentru copiii Lilianei, românca înjunghiată de soț: Trebuie să locuiască la sora asasinului mamei lor

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Comunitatea din Puebla de Almoradiel, Spania, acolo unde cei doi copii de 11 și 14 ani ai Lilianei Mateescu - românca ucisă de soț în urmă cu o lună - au implorat inutil judecătorii să le asculte dorințele celor doi micuți, care nu doreau să  părăsească localitatea. Micuții trebuie acum să plece la sora tatălui lor.

Cei doi copii care au rămas fără mamă și fără tată în aceeași zi, după ce acesta i-a înfipt femeii un cuțit direct în inimă, primesc încă o lovitură dură de la viață. Născuți și crescuți în Puebla de Almoradiel, copiii celor doi români își doreau să nu plece din locurile natale.

După moartea mamei lor, aceștia au locuit la o familie din cartier, primind ajutor și încurajări de la toată comunitatea. Tocmai de aceea, un întreg oraș s-a reunit, miercuri, într-o acțiune de civică de solidaritate, solicitând judecătorilor care aveau pe masă dosarul custodiei celor doi doar să îi asculte și să le asculte dorințele, copiii dorindu-și să rămână în continuare aici.

După ce tatăl lor a intrat în închisoare după ce și-a înjunghiat soția, sora bărbatului - locuiește în Tarancón - a depus cerere privind acordarea  custodiei micuților.  O altă posibilitate era ca micuții să ajungă în România unde locuiește familia din partea mamei. Instanța de instrucțiune numărul 1 din Quintanar de la Orden a decis ca tutela copiilor să revină, provizoriu, mătușii lor paterne, relatează elpais.com. 

Cei doi copii și-au văzut mama omorâtă de tată

 

În acest caz, judecătorul s-a bazat pe un raport de asistență socială favorabil mătușii lor, potrivit unor surse ale Curții Superioare de Justiție din Castilla-La Mancha, citat de presa spaniolă. Ordinul stabilește că va exista o urmărire a cazului și după procesul penal se va decide dacă se va ratifica tutela mătușii paterne.

Micuții au fost audiați în cadrul procesului, și au spus că vor să rămână în Puebla de Almoradiel, unde au prieteni, unde merg la școală, la gimnastică ritmică și fotbal. „Nu există date certe, dar practica noastră se acordă cu prioritate tutela membrilor familiei, de obicei materni, pentru ca frații să nu fie separați. Când nu există rude, tutela se acordă autorității locale, și atunci copiii merg la centre sau cu familii - gazdă ”, a explicat Marisa Soleto, directorul Fundației Femeilor, care ajută copiii femeilor ucise de zeci de ani. „Solicităm ca cei doi copii să fie ascultați mai mult. Frecvent, opinia lor nu este apreciată la același nivel ca rapoartele experților ", a reclamat ea.

Liliana Mateescu a murit la începutul acestui an chiar de mâna soțului său, care i-a înfipt un cuțit direct în inimă. După ce și-a omorât soția, chiar Daniel a sunat la serviciul de urgență 112 și le-a spus autorităților despre fapta pe care tocmai a comis-o. Cei doi copii ai lor - o fată de 14 ani și un băiat de 11 ani -  se aflau în casa pe care cuplul o cumpărase și o renovase recent. Micuții au fost alertaţi de ţipete şi au asistat chiar la deznodământul atacului, apoi au fugit, speriați, la vecini.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel