Spania este de acord cu reforma pensiilor fără proteste în stil francez

Alexandra Curtache |
Data publicării:

Guvernul de stânga al Spaniei a adoptat o reformă controversată a pensiilor care a fost aprobată de sindicate, dar criticată dur de liderii de afaceri și de opoziția conservatoare.

Planul a fost aprobat joi de Consiliul de Miniștri de la Madrid, dar trebuie să treacă în continuare de Parlament, unde guvernul minoritar al premierului Pedro Sánchez este adesea susținut de partide mai mici.

Reforma pensiilor îndeplinește o cerință a Uniunii Europene, care condiționase de aceasta noi plăți de fonduri către Spania din Fondul său de Reconstrucție Corona. De asemenea, vizează să asigure că sistemul de pensii rămâne sustenabil din punct de vedere financiar, având în vedere că cea mai mare provocare care se prefigurează este pensionarea iminentă a generației baby boom.

 

Veniturile fondului de pensii urmează să fie îmbunătățite



Printre altele, veniturile fondului de pensii urmează să fie îmbunătățite printr-o creștere lentă, dar constantă a contribuțiilor. În același timp, subvențiile de stat și pensiile mai mici urmează să fie majorate. De asemenea, se are în vedere introducerea unei "cote de solidaritate" pentru contribuțiile sociale ale persoanelor cu venituri mai mari.

Partidul Popular (PP) conservator al liderului opoziției, Alberto Núñez Feijóo, a respins în primul rând creșterea planificată a contribuțiilor, considerând-o o "nouă taxă pe muncă și talent". Partidul a declarat că va reforma din nou sistemul de pensii dacă va câștiga alegerile de la sfârșitul anului și va reveni la putere.

 

În Franța, oamenii au protestat, înfruntând guvernul lui Emmanuel Macron



Spre deosebire de Franța, unde proteste în masă au înfruntat guvernul lui Emmanuel Macron, care a impus joi propria reformă a pensiilor în parlament, în Spania nu au existat astfel de conflicte, în ciuda dezbaterilor aprinse.

Planul francez ar crește vârsta de pensionare de la 62 de ani la 64 de ani. În schimb, în Spania, vârsta de pensionare nu este o problemă arzătoare, întrucât aceasta a fost crescută treptat din 2013 și va ajunge la 67 de ani în 2027, conform anews.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel