Spania. Erupţia vulcanică de pe insula La Palma a provocat pagube în valoare de aproape un miliard de dolari

Liviu Ludovic |
Data publicării:

Erupţia în curs a vulcanului Cumbre Vieja de pe insula La Palma a produs pagube estimate la 842,33 de milioane de euro (953 de milioane de dolari americani), potrivit departamentului local al Trezoreriei din Insulele Canare, informează Xinhua luni. 

Erupţia, care continuă de 11 săptămâni, după ce a început pe 19 septembrie, nu dă semne de oprire.

Activitatea vulcanică a fost urmată de deschiderea unei noi guri de evacuare, pe versantul nord-estic al muntelui şi de formarea unui alt con prin care sunt expulzate lavă, cenuşă şi gaze.

Erupţia a afectat 1.146 de hectare de teren de pe La Palma, reprezentând 1,6% din suprafaţa totală a insulei, conform celor mai recente date satelitare.

În total, 2.891 de clădiri au fost afectate de lavă, dintre care 2.790 au fost distruse în totalitate, în timp ce lava a creat 48,03 hectare de teren nou, în zonele în care s-a vărsat în mare.

Insula La Palma rămâne deschisă.

Record de cutremure în Spania: 374 de seisme într-o singură zi

 

Numărul de cutremure din La Palma, Spania, atinge cifre record în această săptămână, cu 374 de seisme într-o singură zi, cel mai mare număr nu numai de la începutul erupției vulcanului, ci din întreaga criză seismo-vulcanică, relatează presa spaniolă. 

Cele mai multe dintre cutremure au avut loc la adâncimi intermediare. Cel mai puternic a avut magnitudinea de 4,8 și s-a produs la 37 kilometri adâncime.

„În ceea ce privește noul con vulcanic care s-a format pe flancul de nord-est al Cumbre Vieja, acesta continuă să emită lavă pe versantul spre nord și în centrul celor mai vechi fluxuri fără a ocupa un nou teritoriu”, a declarat purtătorul de cuvânt științific al Planului de Urgență pentru Riscul Vulcanic al Insulelor Canare (Pevolca), María José Blanco.

el mai important eveniment înregistrat marți a fost emisia mare de gaze în zonele evacuate din sud, care a împiedicat accesul cetățenilor pentru a efectua curățarea cenușii. Totuși, pe timpul nopții aceste valori și-au pierdut din intensitate și miercuri dimineață a fost autorizată din nou intrarea în acele zone, persoanele fiind întotdeauna însoțite de autorități.

Parametrii de calitate a aerului sunt deja la niveluri bune sau rezonabil bune în toate stațiile insulei, atât în ​​ceea ce privește incidența dioxidului de sulf, cât și în acumularea de particule în suspensie sub 10 microni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel