Spania are nevoie de muncitori. Guvernul de la Madrid va acorda mai multe vize de muncă

Nicoleta Baciu |
Data publicării:

Economia spaniolă se confruntă cu dificultăţi de a găsi angajaţi în domenii cum ar fi turismul, construcţiile, agricultura şi industria de înaltă tehnologie.

 

Ministerul Securităţii Sociale şi Migraţiei din Spania a anunţat, vineri, că va relaxa regimul vizelor pentru lucrătorii străini, pentru a face faţă cererii de forţă de muncă, transmite Reuters.

Guvernul de la Madrid intenţionează să acorde mai multe vize temporare de muncă, a declarat presei ministrul Jose Luis Escriva. „Evaluăm diferite aspecte ale legii migraţiei şi unde poate fi ameliorată [...] pentru a răspunde blocajelor de pe piaţa muncii”, a spus el.

Turismul spaniol înregistrează o relansare puternică, dar companiile nu reuşesc să găsească chelneri sau personal de curăţenie pentru hoteluri, arată rapoarte ale organizaţiilor patronale şi ale firmei de consultanţă S&P Global. Locuri de muncă vacante există şi în pomicultură şi pe şantiere, relatează Digi24.

Sondajul lunar în rândul directorilor de achiziţii publicat vineri de S&P arată că deşi cererea în domeniul serviciilor a crescut în mai, companiile nu au putut face faţă conform aşteptărilor, din cauza dificultăţilor de a găsi angajaţi, scrie Agerpres. Firma de consultanţă arată că „angajarea de personal suplimentar a plătit un preţ sub forma unor salarii mai mari”.

Germania majorează salariul minim. Un milion de români muncesc oficial acolo

Insuficienţa forţei de muncă ameninţă şi proiecte în valoare de miliarde de dolari finanţate de Uniunea Europeană, pe care guvernul Spaniei contează pentru a readuce economia naţională la nivelul de dinainte de pandemia de COVID-19.

Economia spaniolă a fost cel mai grav afectată de epidemie în zona euro, înregistrând în 2020 o recesiune de 20%.

Deşi şomajul este în continuare ridicat (13.65%), pandemia a atras mai mulţi angajaţi în economia legală, deoarece pentru încasarea de compensaţii la concediere este nevoie de contracte legale.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel