Spania. 12.788 de infectări în 24 de ore. Bilanţul deceselor, aproape DUBLU faţă de ieri

Andreea Cosma |
Data actualizării: | Data publicării:

Potrivit Ministerului spaniol al Sănătăţii, în ultimele 24 de ore s-au înregistrat în Spania 241 de decese asociate noului coronavirus, aproape dublu faţă de cele 126 de decese consemnate joi, şi 12.788 de infectări, 37,6% dintre acestea din urmă fiind în regiunea Madrid.

Confruntat cu o explozie a numărului de cazuri de COVID-19 în regiunea capitalei Madrid, guvernul central spaniol a decretat vineri starea de alertă în acest oraş şi în mai multe localităţi limitrofe pentru a putea aplica lockdown-ul parţial pe care justiţia îl anulase în ziua precedentă în urma unei plângeri a guvernului regional, relatează agenţiile AFP şi EFE.

Această stare de alertă, care echivalează cu starea de urgenţă sanitară, a intrat în vigoare vineri cu efect imediat pentru o durată de 15 zile, a precizat ministrul spaniol al sănătăţii, Salvador Illa.

''Trebuie să luăm măsuri pentru a proteja sănătatea madrilenilor'' şi a evita ca o explozie a cazurilor de coronavirus să cuprindă restul ţării, a explicat oficialul spaniol.

Forţele de poliţie şi ale Gărzii Civile vor fi desfăşurate pe marile axe rutiere pentru a controla intrările şi ieşirile din capitală.

Decizia guvernului condus de socialistul Pedro Sanchez a fost luată în pofida opoziţiei îndârjite a guvernului regional de la Madrid, condus de opoziţia conservatoare.

După ce guvernul lui Sanchez a decis vinerea trecută interdicţia de intrare şi de ieşire din respectivele localităţi, guvernul regional condus de Isabel Díaz Ayuso s-a adresat justiţiei şi a obţinut joi anularea măsurii, invocând principiul conform căruia, în virtutea statutului lor de comunităţi autonome, regiunile spaniole iau propriile decizii în materie de sănătate şi prevenire a răspândirii bolilor. Prin urmare, soluţia găsită acum de premierul Sanchez pentru a impune totuşi aceste restricţii a fost decretarea stării de alertă.

Guvernul a fost nevoit să acţioneze, întrucât ''preşedinta comunităţii autonome a Madridului a decis să nu facă nimic'', a spus vineri ministrul Salvador Illa despre Isabel Diaz Ayuso, care a încercat în zadar să convingă guvernul central să nu decreteze starea de alertă.

Dar poliţia nu va putea să aplice amenzi contravenienţilor fără o decizie a justiţiei, cum prevede verdictul emis joi de Tribunalul Superior de Justiţie din Madrid (TSJM) în urma plângerii formulate de guvernul regional.

Noile restricţii nu prevăd o izolare strictă, cum a fost în primăvară, dar libertatea de mişcare este considerabil diminuată, întrucât locuitorii Madridului şi din celelalte oraşe vizate nu pot părăsi aceste localităţi decât în câteva situaţii precise, cum ar fi mersul la serviciu, la medic, la şcoală sau pentru a răspunde unei convocări legale.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel