Spania, măsuri pentru facturi mai mici

Andreea Cosma |
Data publicării:

Guvernul spaniol analizează măsuri suplimentare care să permită o reducere a facturilor la electricitate, care au crescut accelerat în ultima perioadă, a declarat marţi ministrul pentru protecţia consumatorilor, Alberto Garzon, informează Reuters.

Canicula care a lovit Peninsula iberică a dus la creşterea utilizării aparatelor de aer condiţionat ceea ce a majorat consumul de electricitate şi a pus noi presiuni pe o piaţă supra-încălzită ca urmare a majorării preţurilor la gaze naturale şi certificate de poluare.

"Linia pe care o urmăm este acea a măsurilor structurale care vor face preţurile la electricitate mai accesibile pe termen mediu şi lung precum şi măsuri extraordinare astfel încât toate familiile din această ţară să poată face faţă situaţiei", a declarat Garzon jurnaliştilor, adăugând că orice măsuri vor ţinti facturile plătite de familii şi micile firme.

În replică, asociaţia pentru protecţia consumatorilor Facua a dat publicităţii un comunicat de presă în care cere Executivului să acţioneze rapid pentru a reduce preţurile printr-o reducere permanentă a Taxei pe Valoarea Adăugată, o subvenţie de 50% pentru familiile cu venituri reduse şi un plafon cu privire la tarifele percepute de companiile de utilităţi.

 

Măsuri pentru facturi mai mici



Luna trecută, Guvernul de la Madrid a ajuns la un acord privind reducerea cotei de TVA la energia electrică, de la 21% până la 10%, atunci când preţul mediu lunar depăşeşte un anumit prag. De asemenea, Executivul a suspendat, pentru trimestrul al treilea al acestui an, o taxă de 7% pentru valoarea producţiei de electricitate, o taxă pe care companiile de utilităţi o transferă pe seama pieţei de retail.

Potrivit operatorului pieţei de electricitate din Spania (OMIE), preţul mediu la electricitate pentru ziua următoare în Spania şi Portugalia a atins marţi un nivel record de 106,57 euro pentru un Megawatt oră.

Mai mult de jumătate din preţul la electricitate plătit de consumatorii din Spania este compus din taxe şi contribuţii obligatorii.

Creşterea preţurilor la energia electrică a coincis cu introducerea unei noi formule de calcul pentru consumul clienţilor casnici, formulă care are la bază momentul zilei în care se consumă electricitatea, care i-a nemulţumit pe mulţi spanioli care cred că acesta este un factor care le-a majorat facturile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel