Spania. Măsuri luate pentru sprijinirea companiilor şi a lucrătorilor independenţi

Andreea Cosma |
Data publicării:

Ambasada României în Spania şi Ministerul Afacerilor Externe anunţă cetăţenii români că autorităţile spaniole au luat măsuri pentru sprijinirea companiilor și a lucrătorilor independenți.

"Situația actuală generată de pandemia COVID-19 poate afecta în mod direct dezvoltarea unei activități profesionale, prin aplicarea anumitor restricții care implică încetarea sau restrângerea activității. Pentru a atenua aceste situații și a proteja veniturile lucrătorilor independenți, ale salariaților și companiilor, autoritățile spaniole au lansat o serie de linii specifice de ajutor, se arată pe pagina Ambasadei, care a distribuit şi informaţiile puse la dispoziţie de Ministerul Afacerilor Externe.

Noile măsuri au fost convenite cu agenții sociali și respectiv cu organizațiile majoritare ale lucrătorilor independenți, în cadrul acordului de reînnoire a Șomajului Tehnic (ERTE) și a ajutoarelor pentru lucrătorii angajați.

 

Companii și lucrători

 

Șomajul tehnic datorat imposibilității desfășurării activității (de impedimento)

În cazul șomajului tehnic - ERTE, pe care îl pot solicita și lucrătorii independenți (“autonomos”) care au angajați, prelungirea până la 31 ianuarie 2021 a adus o noutate: introducerea categoriei de ,,șomaj tehnic datorat imposibilității desfășurării activității (de impedimento)”, a cărui durată va fi aceeași cu cea a măsurilor care împiedică desfășurarea activității.

Solicitanții vor beneficia de o scutire de contribuții la Sistemul de Securitate Socială până la momentul reluării activității sau maxim până la 31 ianuarie 2021, care va reprezenta 100% din contribuție dacă au mai puțin de 50 de muncitori și 90% dacă au 50 sau mai mulți muncitori.

În ceea ce privește sumele, baza de calcul pentru prestații va fi menținută la 70% din baza de reglementare, iar lucrătorul nu își va vedea venitul diminuat după primele șase luni, așa cum s-a întâmplat până acum (a fost redus la 50% din baza). În plus, nu se pierde din perioada cotizată anterior pentru șomaj sau din dreptul pe care aceasta l-ar genera și nu este necesară o perioadă minimă standard de cotizare.

Șomajul tehnic datorat limitării activității - ERTE ,,de limitación”

În cazul în care autoritățile competente nu dispun să se întrerupă total activitatea, ci să fie limitată (din motive de capacitate sau restricții de interval orar, de exemplu), se poate solicita, de asemenea, acordarea  de către autoritatea competentă a șomajului tehnic datorat limitării activității (ERTE ,,de limitación”).

În acest caz, scutirile de contribuții de securitate socială pentru lucrătorii suspendați între lunile octombrie 2020 și ianuarie 2021 se vor calcula conform următoarelor procente:

 

octombrie 2020

noiembrie 2020

decembrie 2020

ianuarie 2021

Mai puțin de 50 de lucrători

100%

90%

85%

80%

50 de lucrători sau mai mulți

90%

80%

75%

70%

 

Pentru lucrătorii angajați, prestațiile acordate vor avea același cuantum ca în cazul șomajului pentru împiedicarea desfățirării activității (ERTE ,,de impedimento”).

 

Lucrători independenți

 

Pentru lucrătorii independenți, se creează noua prestație extraordinară pentru suspendarea activității, destinată persoanelor care desfășoară activități independente cu suspendarea temporară a întregii activități ca urmare a unei rezoluții a autorităților administrative competente pentru limitarea pandemiei COVID-19.

Cerințele pentru a accesa acest beneficiu sunt:

A fi afiliat și înregistrat în Regimul special de securitate socială pentru lucrătorii independenți sau (RETA) sau, după caz, în regimul special de securitate socială pentru lucrătorii maritimi, cel puțin 30 de zile calendaristice înainte de data rezoluției.A fi la curent cu plata taxelor.

Cuantumul prestației va fi de 50% din baza minimă de contribuție, care înseamnă aproximativ 472,20 euro (baza minimă se ridică la 944,40 euro). Sumă care va fi sporită cu 20% dacă lucrătorul care desfășoară o activitate independenta este membru al unei familii numeroase și va fi redusă la 40% din bază în cazul în care persoanele cu legături familiale sau similare coexistă la aceeași adresă în care doi sau mai mulți membri au dreptul la acest beneficiu.

Citeşte şi: Spania. Ambasada României anunţă: Măsuri impuse de comunitățile autonome, actualizate. Lista restricţiilor din fiecare regiune

Prestația va fi primita din ziua următoare adoptării măsurii de închidere până în ultima zi a lunii în care aceasta se va termina. În plus, persoana care desfășoară activități independente va fi exonerată de la plata contribuțiilor de asigurări sociale, dar perioada respectivă va fi considerată drept perioadă de cotizare. Scutirea de taxe se va extinde din prima zi a lunii în care se adoptă măsura de închidere, până în ultima zi a lunii următoare celei în care măsura menționată este ridicată.

Mai multe date despre acest ajutor, cum și unde să îl solicitați, etc puteți obține accesând un ghid practic cu toate informațiile despre extinderea până la 31 ianuarie 2021 a ajutorului pentru lucrătorii independenți, elaborat de autoritățile spaniole competente: https://revista.seg-social.es/2020/10/14/preguntas-y-respuestas-sobre-la-prorroga-a-las-ayudas-a-los-autonomos-hasta-el-31-de-enero/, precum și consultând informațiile privind măsurile prevăzute pentru lucrătorii independenți puse la dispoziție de Asociația Lucrătorilor Independenți – ATA: https://ata.es/guias-y-respuestas-para-autonomos-afectados-por-el-coronavirus/

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google NewsGet it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel