Spania. Bonus de 250 euro pentru tinerii sub 35 de ani. În ce condiții îl poți obține

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

Cetățenii din Spania, cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani, vor putea primi un bonus lunar de 250 euro pentru a-i ajuta să părăsească locuința părinților și să își poată achita singuri o chirie.

Beneficiul de 250 euro ar fi acordat timp de până la doi ani și face parte dintr-un pachet mai larg de locuințe, potrivit propunerii premierului Pedro Sánchez.

Un proiect de lege de închiriere ar introduce, de asemenea, plafoane de închiriere pentru marii proprietari, în special în zonele în care chiria a crescut în ultimii ani.

Spania are printre cele mai mari rate de proprietate în Europa. Dar asta înseamnă, de asemenea, că mai puțin de una din patru case sunt disponibile pentru închiriere. Și în unele zone, cum ar fi marile orașe din Madrid și Barcelona, ​​chiriile au crescut în timp ce veniturile au scăzut cu peste 7% în doar un an din cauza pandemiei Covid-19.

 

Condiții 

 

„Locuința este o problemă gravă în țara noastră”, a spus Sánchez.

Conform planurilor primului-ministru, bonusul pentru tineri va fi transferat de către autoritățile regionale autonome din Spania persoanelor cu vârsta sub 35 de ani care câștigă mai puțin de 23.725 de euro pe an. 

Intenția este de a permite mai multor tineri să se mute din casele părinților lor. Spaniolii își părăsesc casa familiei la vârsta de 30 de ani, cu aproape patru ani mai târziu decât media UE, potrivit cifrelor Eurostat.

Și de la vârful ultimului boom economic al Spaniei în 2007, proporția tinerilor cu vârste cuprinse între 16 și 29 de ani care au plecat de acasă a scăzut constant, de la 26% la 16% anul trecut.

 

„Prețurile sunt exorbitante”

 

Profesoara de școală primară Rocío Martínez, în vârstă de 25 de ani, încă își caută primul loc de muncă de la absolvire.

Ea și partenerul ei locuiesc cu părinții ei în Sant Feliu de Llobregat, în Catalonia, în nord-est. Deși partenerul ei are un loc de muncă, prețurile locuințelor locale, care sunt similare cu cele din Barcelona din apropiere, nu sunt la îndemâna lor.

„În mod ideal am vrea să cumpărăm un apartament”, a spus Rocío. „Dar prețurile sunt doar exorbitante”. Între timp, „costurile de închiriere pentru apartamente pot varia între 800 și 1.000 de euro pe lună”, a spus ea.

Motivul pentru care închirierea pentru tineri este atât de strânsă, în special în marile orașe, este că salariul mediu pentru un tânăr este de doar 970 euro pe lună.

„Este foarte frustrant pentru că te gândești: Mi-am terminat studiile, sunt gata să lucrez, cât mai trebuie să trăiesc cu părinții mei?”

 

„Este o problemă de libertate”

 

Șomajul în rândul tinerilor în Spania este în prezent de aproximativ 33%. Dintre acei tineri care au locuri de muncă, puțin peste jumătate au avut contracte temporare, în timp ce 26% au avut contracte cu jumătate de normă.

„Există o problemă în sectorul închirierii, în accesul tinerilor la acesta. Este o problemă de libertate, atât economică, cât și sociologică”, a declarat economistul Emilio Ontiveros.

Proiectul de lege separat privind locuințele propus de guvern are ca scop reducerea costurilor de închiriere pentru persoanele vulnerabile la fel de mult ca tinerii spanioli.

Proprietarii mai mici vor primi stimulente fiscale mai mari pentru reducerea chiriilor, în timp ce impozitele pe proprietate ar fi majorate pe proprietățile goale și 30% din toate locuințele noi ar trebui să fie alocate pentru locuințe sociale.

Companiile care dețin mai mult de 10 proprietăți vor fi supuse plafonelor de închiriere în zonele cu cerere mare.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel